Luento 7: No siinä se sitten

Seitsemäs luento – Perjantai 3.3.2023

Heipsun! Viimeistä kertaa :C

Kurssi on kulunut todella nopeasti ja tässä onkin viimeinen blogipostaukseni. Tehtävänämme oli luoda karttaesitys, jossa esittäisimme kaksi muuttujaa oman mielenkiintomme mukaan. Valinnanvapaus tuotti lähinnä ongelmia, vaikka idea omasta kartasta oli hyvin innoittava. Tuntui siltä, että aineistoa olisi ollut aivan liikaa eikä millään osannut valita mistä aiheesta tuottaisi kartan. Vihdoin löytäessäni mielenkiintoisen aiheen niin eipä silloin tulvavyöhykkeistä kertovat aineistot suostuneet latautumaan LAPIOsta, luultavimmin alueen laajuuden vuoksi (koko Suomi).

Lopulta luovutin tulva-alueiden kanssa ja valitsin ensimmäiseksi muuttujaksi Suomen kansallispuistot ja toiseksi niiden kävijämäärän. Luulin, että kartan tekeminen sujuisi pulmitta, kuten lähes kaikkien kurssilla tehtyjen karttojen, mutta ilmeisesti kyseessä olikin viimeinen koetus, sillä kartan tekeminen oli melkoinen operaatio. Kiitos Miialle, joka kannusti jatkamaan ja auttoi ongelmatilanteissa <3

Kansallispuistoja kuvaava aineisto oli yllättävän hankala löytää. Ensiksi pyrkimyksenäni oli saada käsiini shp-muotoinen vektoriaineisto muuttujasta, mutta Lippaan latauspalvelu oli sen verran sekava, että tämän kanssa luovutin. Sivustolta löytyi onneksi vaihtoehto WMS- ja WFS-rajapintapalveluihin ja pidemmän aineiston kanssa käydyn kamppailun jälkeen päädyin WFS-muotoon, jolloin visualisoinnin muokkaaminen oli merkittävästi helpompaa.

Kansallispuistojen suosio vierailijoiden keskuudessa vuonna 2022

Edit : Kuvassa 1 on havainnollistettuna Suomen 41 kansallispuistoa. Päätin tehdä kuvan 1 jälkikäteen, sillä kuvassa 2 ei kerrota nimiä erikseen ja kuitenkin karttaa analysoidessa mainitsen tiettyjä kansallispuistoja nimeltä.

Kuva 1: Suomen kansallispuistot ja taustalla maakunnat (Lipas 2023: mukaillen).

Kuvassa 2 on jo aiemmin mainitun tavoin visualistoituna vihreällä kansallispuistot sekä keltaisilla pylväillä kävijämäärät. Selkeästi eniten kävijöitä on ollut Nuuksion, Pallas-Yllästunturin sekä Urho Kekkosen kansallispuistoissa. Myös Kolin, Pyhä-Luoston, Oulangan, Repoveden sekä Sipoonkorven kansallispuistot ovat olleet kävijöiden suosiossa. Kansallispuistojen kävijämääriin vaikuttaa saavutettavuus, tarjotut retkeilymahdollisuudet sekä itse maisema. Erityisesti Nuuksion suosioon vaikuttaa läheinen sijainti pääkaupunkiseutuun. Toisaalta on kiinnostavaa, että Sipoonkorven kävijämäärät eivät ole yhtä suuria. Itse helsinkiläisenä olen useamman kerran käynyt Nuuksiossa, jonne menemme nauttimaan järvimaisemasta, jota ei oikein Sipoonkorvesta löydy, joten kenties kyseinen seikka voi olla vaikuttava tekijä.

Kuva 2: Suomen kansallispuistot ja niiden kävijämäärien jakauma vuodelta 2022 kuvattuna tolppina (Lipas 2023 & Metsähallitus 2023: mukaillen). Taustalla maakunnat.

En edelleenkään ole suurin arvoja kuvaavien tolppien fani, mutta vaihtoehdoista ne sopivat mielestäni parhaiten kuvaamaan kävijämääriä. Kuvassa 2 ei ole kuvattuna absoluuttisia määriä, joten tolpat antavat suhteellisen mielikuvan kävijämääristä absoluuttisen sijaan. Tolppien avulla saadaan kuitenkin melko hyvä mielikuva siitä, mikä on suosituin kansallispuisto ja missä käy eniten vierailijoita. Voi olla, että koitan vielä lisätä absoluuttiset luvut mukaan, jos homma jää ärsyttämään liikaa, mutta tällä mennään nyt.

Edit: No siis kyllähän se jäi ärsyttämään. Alla oleva kuva on tismalleen sama kuin kuva 2, mutta lisänä on tuotu absoluuttiset luvut tolppien päälle. Jälkikäteen taas mietittynä ehkä luvuista olisi voinut tehdä hitusen suuremmat, sillä kuvan laatu heikkenee jostain syystä julkaistussa blogitekstissä. Onneksi voi tarvittaessa zoomata :)

Kuva 3: Suomen kansallispuistot ja niiden absoluuttiset kävijämäärät vuodelta 2022 kuvattuna tolppina (Lipas 2023 & Metsähallitus 2023: mukaillen). Taustalla maakunnat.

Kartta muodostui kansallispuistoista kertovasta Lippaan WFS-aineistosta sekä Metsähallituksen julkaisemasta tilastosta, jonka Excelin kautta toin CSV-tiedostona. Huvittavinta ehkä on, että CSV-tiedoston tuonti aiheutti vähiten ongelmia tällä kertaa, vaikka blogipostauksessa 5 vielä manasin sitä eniten ongelmatilanteita aiheuttavana hommana. Toki pientä takapakkia tuli, kun ä-kirjain näkyikin kysymysmerkkinä kansallispuistojen kävijämäärät-taulukossa, joten joins-toiminto ei toiminutkaan kaikkien kohdalla heti. Pulman sai ratkaistua kuitenkin niin nopeasti, että ei se hirveästi tuskaa aiheuttanut.

Viimeiset loppumietteet

Kurssi on opettanut paljon ja auttanut muistelemaan vanhaa QGIS tietämystä. Harmillisesti suurin osa kurssista sujui flunssaisena, mutta olen todella tyytyväinen, että olen pysynyt edes näin hyvin aikataulussa ja saanut kaiken tarvittavan tehtyä. Tämä viimeinen koettelemus kuitenkin muistutti siitä, että vielä on opittavaa. (Oletan kuitenkin, että ongelmat tällä kertaa johtuivat itse WFS-rajapintapalvelusta, johon QGIS ei pystynyt kunnolla yhdistämään.) Olen kuitenkin hyvin tyytyväinen, että huolimatta ongelmista sain kartan valmiiksi ja kaikki pulmat loppujen lopuksi ratkesivat. Aiheeksi sain lisäksi jopa asian, joka kiinnostaa itseäni.

Kurssin avulla opin monia uusia asioita niin paikkatiedosta ja QGIS käytöstä. Esimerkiksi niin yksinkertainen asia kuin pohjoisnuoli, jossa on valmiiksi mukana N-kirjain tuli yllätyksenä, sillä aina aikaisemmin sen manuaalisesti väsäsin… Kurssilla oppimisesta on kertonut myös se, että aikaisemmin tehdyistä kartoista löytyy aina jotain kehitettävää, joko värimaailman kannalta tai toteutuksen. Se, että tunnistaa asioita, joita pitäisi parantaa tarkoittaa vain sitä, että tietämys kartan tekohetkestä on kasvanut. Anna toi myös hyvän huomion esille blogissaan johon voin samaistua: opettaminen muille vahvistaa omaa oppimista.

Vihasuhteeni paikkatietoon on yliopistossa käytyjen kurssien jälkeen muuttunut kokonaan ja odotan innolla, mitä tulevat kurssit tuovat tullessaan. Tie kohti GIS-velhoa jatkunee ja ehkäpä vielä joskus sellaiseksi itseä voi kutsua. :)

Kiitos

Kaikille blogin vierailijoille, kurssin järkkääjälle ja kaikille ketkä matkan aikana ovat auttaneet karttojen teossa sekä ideoinnissa ! <3

 

Lähteet

Liljefors, A. (2023).  Anna’s blog: Harjoitus 7/7.

<https://blogs.helsinki.fi/annalilj/2023/03/13/harjoitus-7-7/> (vierailtu: 19.3.2023)

Lipas (2023). Rajapinnat ja ladattavat aineistot.

<https://www.jyu.fi/sport/fi/yhteistyo/lipas-liikuntapaikat.fi/rajapinnat-ja-ladattavat-aineistot> (vierailtu: 7.3.2023)

Metsähallitus (2023). Käyntimäärät maastossa.

<https://www.metsa.fi/vapaa-aika-luonnossa/kayntimaarat/kayntimaarat-maas> (vierailtu: 7.3.2023)

Vuolle, M. (2023). Miia Vuolle: blogi kurssilta geoinformatiikan menetelmät 1.

<https://blogs.helsinki.fi/mevuolle/> (vierailtu: 10.3.2023)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *