Harjoitus 7/7

Harjoitus 7/7

Viimeinen harjoituskerta takana.

QGIS hallussa?

Jonkin verran joo. Kertausta tarvittaisiin kyllä.

 

Itsenäiset tehtävät

Kuva 1. Metsäkasvillisuusvyöhykkeet ja VAMA-alueet

Kuva 2. Maisemamaakuntajako ja Natura 2000 -alueet

 

Viimeisellä kurssikerralla lähdin tutkimaan luontoa ja ympäristöä koskevia teemoja, sillä luonnonmaantiede on lähellä sydäntä. Aineistot löysin Lapiosta, SYKE:n latauspalvelusta (kiitos vinkistä Sini!). Päädyin tekemään kaksi karttaa: metsäkasvillisuusvyöhykkeet (kuva 1) ja valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet sekä maisemamaakuntajako ja Natura 2000 -alueet (kuva 2).

Kartoista tuli mielestäni ihan siistejä. Sekä VAMA-alueita että Natura 2000 -alueita löytyy eniten maisemamaakuntajaon alueelta Lappi – Peräpohjola ja metsäkasvillisuuden pohjoisboreaaliselta vyöhykkeeltä.

En ollut ennen tietoinen maisemamaakuntajaosta, vaan pelkkä maisema-alueiden jako oli minulle tuttu. Suomi jaetaan viiteen maisema-alueeseen, mutta maisemamaakuntajaosta löytyy 10 eri aluetta. Maisemamaakuntajako on siis monipuolisempi.

VAMA-alueita löytyy melko tasaisesti ympäri Suomea, mutta pohjoisesta löytyvät alueet ovat suurempia muihin verrattuna. Saman ilmiön huomaa myös Natura 2000 -alueissa: Peräpohjola – Lappi -alueelta löytyy laajoja vihreällä merkittyjä alueita ja muualta Suomesta huomattavasti pienempiä alueita. Yksi selitys jakautumalle on se, että Lapista löytyy suuria erämaita ja koskematonta luontoa, jonka vuoksi myös sieltä löytyvät kansallispuistot ovat pinta-alaltaan isoja.

 

Loppupohdintaa

Olen tämän kurssin aikana oppinut QGIS:stä sitä sun tätä. Ohjelma oli minulle entuudestaan hyvin vieras, sillä muistan käyttäneeni sitä ennen kurssin alkua vain kerran Johdautus geoinformatiikkaan -kurssilla. Muistan ohjelman tuntuneen silloin hyvin haastavalta. Tällä kurssilla QGIS:iin tutustuttiin perusteellisemmin ja pienin askelin; eri harjoituskerroilla keskityttiin eri asioihin. Uskon ohjelman käytön perusteiden olevan nyt melko hyvin hallussa. Loppupeleissä olen positiivisesti yllättynyt, miten hyvin suoriuduin kurssista, vaikka koen yhteistyön tietokoneiden kanssa usein vähän haasteelliseksi. QGIS:n lisäksi myös erilaiset kartat ja aineistot ovat tulleet tutuiksi.

Tämän postauksen julkistaminen venyi vähän turhan pitkään. Ennen kirjoittamista tuli luettua muutamien muiden kurssilaisten viimeisiä postauksia ja monilla olikin samanlaisia ajatuksia. Komppaan Lucas Yonin viimeisen blogipostauksen ajatuksia: “Tällä kurssilla olen saanut lukuisia uusia työkaluja ja ajattelutapoja, joista tulen hyötymään pitkään. Kurssi on ollut myös tosi innostava ja lisäksi osoittanut itselleni millaisia taitoja minun tulisi harjoitella lisää”.

Tässä viimeisessä tehtävässä jokainen sai valita itseään kiinnostavan aiheen ja tehdä omanlaisensa kartan. Muiden kurssilaisten blogipostauksia on ollut mukavaa oppia, kun oppii samalla eri aiheista. Esimerkiksi Sofia Salonen tutki blogissaan Helsingin keskustan ilmansaasteita ja niiden terveysvaikutuksia. Aihe on myös minua kiinnostava ja osuva, sillä suurin osa kurssilaisista asuu Helsingissä.

Jos jotain olisin voinut tehdä paremmin, niin olisin voinut välillä lähteä haastamaan itseäni enemmän esimerkiksi valitsemalla vaikeustasoltaan haastavampia tehtäviä. Kurssin loppua kohden eri aineistoja oli tullut ladattua melkoinen määrä ja oikeiden aineistojen löytämisessä kesti välillä turhan pitkään. Olisin voinut panostaa järjestelmällisyyteen luomalla esimerkiksi jokaisella kurssikerralla ladatuille aineistoille oman kansion Gimmi 1 -kansiooni.

 

Loppukiitokset

Kiitokset Artulle kurssin pitämisestä ja auttamisesta. Isossa roolissa ovat olleet myös kanssakurssilaiset. Olen saanut monilta apua ja myös päässyt auttamaan muita: ainakin omalla kohdella asioiden opettaminen muille vahvistaa omaa oppimistani. Tehtävien tekeminen on ollut mielekkäämpää, kun on voinut pohtia muiden kanssa mahdollisia ongelmakohtia ja toisaalta myös iloita onnistuneesta lopputuloksesta!💙

 

Lähteet:

SYKE:n Lapio-latauspalvelu: http://paikkatieto.ymparisto.fi/lapio/latauspalvelu.html

Yoni, Lucas (2023). Viikko omiin juuriin ja kohti uusia horisontteja. Viikko 7: Paluu omiin juuriin ja kohti uusia horisontteja – Geoinformagic 🌐 (helsinki.fi)

Salonen, Sofia (2023). Kurssikerta 7 – 1.3.2023. Kurssikerta 7 – 1.3.2023 – sofia’s blog (helsinki.fi)

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *