Viimeinen koettelemus

Viimeisen viikon haasteena oli luoda karttaesitys tai -esityksiä itse valitsemista aihealueista. Itseäni kiinnostaa paljon luonto- ja ympäristöaiheet, joten lähdin sen pohjalta etsimään sopivia aineistoja. Tehtävässä ehdottomasti eniten hankaluuksia tuotti aiheen valinta ja aineistojen etsiminen. Mietin pitkään eri aiheiden välillä ja ehdin jo kokeillakin muutamaa hyvääkin vaihtoehtoa. Mietin pitkään tekeväni tehtävän metsäkasvillisuusvyöhykkeistä, josta esimerkiksi Anna onkin tehnyt hienon ja mielenkiintoisen karttaesityksen. Lopulta päädyin kuitenkin laatimaan kartan Suomen kasvihuonepäästömääristä Tilastokeskuksen Stat-Fin:stä löytämääni aineistoa käyttäen. Pohjana käytin aiemmalla kurssikerralla käytettyä Suomen kuntia ja niiden perustietoja esittävää karttatasoa.

Itse karttaesityksen laatiminen olikin helpompaa, mutta haasteita silti oli. Aineistojen tuonti QGIS:iin ei tuottanut juurikaan ongelmia. Alun perin tarkoitus oli esittää tiedot kunnittain, mutta pylväsdiagrammi jokaisessa kunnassa erikseen näytti hyvin sekavalta ja vaikealukuiselta, joten hylkäsin tämän kartan. Kuntalayerista muokkasin sellaisen, että se näyttäisi alueet maakunnittain kuntien sijaan dissolve-työkalulla. Jostain olisi varmastikin löytynyt myös valmis, maakunnat näyttävä aineisto, mutta harjoituksen vuoksi päädyin muokkaamaan jo minulla olemassa olevaa tasoa. Muuten kaikki sujui ihan mukavasti ja ilman suurempia tuskia.

Kuva 1: Kasvihuonepäästöt maakunnittain (2020).

Kartta herätti kysymyksen siitä, minkä vuoksi esimerkiksi Lapin päästöt asukasta kohden ovat suuret suhteessa muuhun Suomeen. Itse kuvittelisin tämän johtuvan suuremmasta lämmitystarpeesta, sekä mahdollisesti suurista välimatkoista, joita taitetaan ehkä pääkaupunkiseutua useammin yksityisautoilla? Ylen aiheeseen liittyvässä artikkelissa mainitaan lämmitystarpeen lisäksi työkoneiden merkittävä osuus Lapin kasvihuonepäästöissä.

Loppumietteitä

Monien muiden kurssilaisten tapaan olen kohdannut QGIS:n parissa sekä haasteita, että oivalluksia. Vaikka kurssi on aiheuttanut päänvaivaa, olen kuitenkin nauttinut visuaalisten esitysten luomisesta. Ylipäätään olen tajunnut, että gis ei ole vain ohjelmistojen pitkäveteistä käyttöä, vaan sillä on mahdollisuus oikeasti luoda kaikenlaista ja vieläpä jossain määrin tehdä luomuksista omannäköisiä. Gis kuitenkin vaatii itseltäni vielä runsaasti harjoitusta, mitä odotan innolla tulevien kurssien parissa.

-Rebekka

Lähteet:

Liljefors, A. (2023). Harjoitus 7/7. Noudettu osoitteesta Anna’s blog: Anna’s blog – Tervetuloa Geoinformatiikan menetelmät 1 -kurssin blogiini! (helsinki.fi) (Viitattu 15.3.2023)

Tilastokeskus: Kasvihuonekaasupäästöt alueittain, päästökaupan ulkopuoliset tiedot muuttujina Vuosi, Päästöluokka, Alue ja Tiedot. PxWeb (stat.fi) (Viitattu 13.3.2023)

Passoja, A. (2022): Metsäkoneet ja kaivosautot kuormittavat lappilaisen päästökuormaa, joka on kolmanneksen isompi kuin suomalaisella keskimäärin. (Verkkojulkaisu). Saatavissa: Metsäkoneet ja kaivosautot kasvattavat lappilaisen päästökuormaa, joka on kolmanneksen isompi kuin suomalaisella keskimäärin (yle.fi) (Viitattu 15.3.2023)

1 comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *