Kurssikerta 2 – Projektioita ja vääristymiä

Toinen kurssikerta painottui projektioiden vertailuun ja tutkimiseen. Tehtävänämme oli luoda kartta Suomesta, josta näkee, kuinka paljon alueen pinta-ala vääristyy pohjoiseen mentäessä tietyillä projektioilla. Vääristymiä verrattiin Suomessa yleisesti käytettyyn ETRS89/TM35FIN-projektioon.

Kuva 1: Projektion vääristymäkertoimia Suomessa

Valitsimme verrattavaksi projektioksi Mercatorin projektion, sillä se vääristää niin pohjoisen kuin etelänkin aluetta täydellisen mehukkaasti kyseistä tehtävää varten. Kuvan 1 värit lähenevät sinisestä kohti punaista, kun vääristymäkerroin nousee. Kerroin saavuttaakin yli 6,99 Suomen käsivarren kohdalla.

 

Kotitehtävä

Yritin pitkään väsätä tunnilla aloitettua taulukkoa pinta-alan ja viivan pituuden vääristymisestä, mutta kotona homma ei sujunutkaan enää kuten tunnilla ja tajusin lopulta tehneeni koko taulukon aivan väärin. Yritin epätoivossani liittää edes vääränlaisen taulukon tänne blogiin, mutta en tahtonut onnistua edes siinä. Kohdatessani siis vain ongelmia toisensa jälkeen päätin antaa tämän kurssikerran tehtävien olla ja siirtyä eteenpäin.

Selatessani muiden blogeja huomasin kuitenkin esimerkiksi kurssitoverini Rebekka Ylätalon saaneen taulukot ja varsin hienot sellaiset tehtyä. Mukavaa, että joku onnistunut! Rebekan taulukoista huomaa hyvin, kuinka muun muassa Pattersonin ja Winkel Tripel -projektioiden pinta-alat ja pituudet vääristyvät hyvinkin voimakkaasti verrattuna Suomen omaan projektioon. Olen Rebekan kanssa samaa mieltä, että Equal Earth -projektio on taulukon vaihtoehdoista luotettavin korvaamaan ETRS89/TM35FIN-projektiota.

 

Lähteet:

Kansikuva: https://images.cdn.yle.fi/image/upload/f_auto,fl_progressive/q_88/w_1797,h_1011,c_crop,x_42,y_21/w_1200/v1496065206/17-83383592c242fa5fad.jpg 

Ylätalo, R. (2023). Kurssikerta 2: Projektiovertailuja. REBEN BLOGI. Viitattu 16.2.2023. https://blogs.helsinki.fi/rebekyla/2023/01/29/kurssikerta-2-projektiovertailuja/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *