Kurssikerta 3 – Virtaamavaihteluita kartalla

GIS-kerralla 3 olin valitettavasti kipeänä, enkä meinannut oikein päässyt kärryille tunnin aiheesta itsekseni. Aiheena toimi tällä kertaa Afrikka, sen timanttikaivokset, öljykenttien poraaminen sekä konfliktit. Tuntitehtävässä taulukoiden sisältöjä muokattiin, sarakkeita yhdistettiin ja luotiin niihin jopa uutta tietoa laskukaavoilla. Koin aluksi vaikeuksia useissakin juuri mainitsemissani vaiheissa, mutta näin myöhemmin koen opit helpoiksi ja erittäin hyödyllisiksi. Jostain syystä QGIS kuitenkin kadotti osan työni tiedostoista, enkä saa sitä enää järkevän näköisenä auki, minkä vuoksi en lisää kuvaa blogiini.

 

Kotitehtävä

Kuva 1: Kartta Suomen valuma-alueiden virtaamavaihteluista.

Kuva 1 esittää Suomen erilaisia hydrologian piirteitä, kuten sen valuma-alueet, virtaamavaihtelut sekä järvi- ja maapinta-alojen osuuksia. Kuvan mukaan eniten virtaamavaihtelua koetaan Lounais-Suomessa, missä järvien pinta-alaosuus on kuitenkin erittäin pieni. Virtaamavaihtelujen voimakkuus keskittyy muutenkin rannikkoseuduille, joissa maasto on alavaa ja kaupunkien rakennettu maa vaikeuttaa veden imeytymistä. Toisin sanoen rannikkoseuduilla tulvariski on reilusti sisämaata suurempi, meren ollessa suurin riskin aiheuttaja. Sen sijaan järvipinta-ala on suurempaa Keski-, Itä- ja Pohjois-Suomessa, missä ylimääräisen veden on helpompi päästä takaisin kiertokulkuun aiheuttaen harvemmin tulvariskin.

Kurssitoverini Sini Koskela oli myös päätynyt ympyrädiagrammeihin järvisyyden osoittamisessa kartalla, mikä oli ilo huomata. Mielestäni Sini toi diagrammit itseäni selkeämmin esiin, sillä omalla kartallani niiden alla olevia virtaamavaihtelualueita on hieman vaikea erottaa. Myös Sinin valitsema vihreä väri on pirteä. Tulevana maanteiteilijänä hän lisäksi hoksasi hyödyntää aiempien kertojen aineistoja esimerkiksi kartan merialueiden värittämisessä ja toi karttaan vielä valtioidenkin rajat. Mikä mestariteos!

 

Lähteet:

Kansikuva https://www.reissusuomi.fi/alueet/jarvi-suomi/

Koskela, S. (2023). Luento 3: Kotoa käsin karttojen tekemistä. Kosini’s blog. Viitattu 3.3.2023. https://blogs.helsinki.fi/kosini/2023/02/13/luento-3-kotoa-kasin-karttojen-tekemista/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *