Toinen kurssikerta, projektiot

Toisella kurssikerralla tutustuimme siihen, miten eri projektiot näkyvät QGIS:issä ja miten ne vaikuttavat alueiden pinta-aloihin. Kävimme tunnilla yhteisesti myös läpi kuinka esimerkiksi valita kohteita kartalta. Päätehtävänä oli kuitenkin leikkiä projektioilla ja luoda niistä lopulta karttoja, jotka visualisoivat projektioiden aiheuttamia vääristymiä suhteessa Suomessa yleensä käytettyyn projektioon. Toki jokainen projektio on jonkin verran pielessä, mutta Suomen oma projektio (ETRS-TM35FIN) esittää Suomen alueen mahdollisimman tarkasti. Laji.fi -sivustolla on selitettynä Suomen nykyään yleisimmän ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatiston taustoja. Koordinaatisto on yhtenäinen Euroopan muiden paikallisten koordinaatistojen kanssa, sillä ne kaikki käyttävät ETRS89 -vertausjärjestelmää pohjana. Suomessa käytetään EUREF-FIN -datumia, joka määrittelee myös ETRS-TM35FIN-koordinaattijärjestelmän origon, mittakaavan sekä orientaation.

Ensimmäisenä testasimme projektioiden vaikutusta pinta-alaan sekä välimatkoihin tasolla (cartesian) piirtämällä “hatun” sekä janan Suomen lappiin. Kuvassa 1 nämä näkyy ETRS-TM35FIN -koordinaatistossa, johon vertamme projektioita. Kuvassa 2 kolmio ja viiva World Aitoffin projektiossa. Taulukossa 1 on kootusti useamman eri projektion versiot tekemästäni testistä.

Kuva 1, Kolmio ja viiva ETRS-TM35FIN -koordinaatistossa

Kuva 2, kolmio ja viiva World Aitoff projektiossa

 

Taulukko 1, eri projektioiden luomia vääristymiä kootusti

 

Toisena tehtävänä oli luoda karttoja, jotka havainnollistavat samaa kartalla siten, että alueellinne vääristymä on suhteutettuna ETRS-TM35FIN -koordinaatistoon.

Kuva 3, Robinson projektio TM35FIN koordinaatistoon verrattuna

Kuva 4, Mercator projektio TM35FIN koordinaatistoon verrattuna

Kuva 5, Patterson projektio TM35FIN koordinaatistoon verrattuna

Kuva 6, Winkel Tripel projektio TM35FIN koordinaatistoon verrattuna

 

Kuvia 3-6 tarkastelemalla voidaan huomata, että Robinson ja Winkel Tripel projektioilla on pienimmät vääristymiskertoimet. Suurin (tarkastelemieni projektioiden joukosta)  vääristymä taas löytyy Mercator projektiosta, jossa vääristymä on myös aika kohtuullinen. Kaikki projektiot mitä käytin tässä harjoituksessa olivat maailmankarttojen projektioita. Kuvien 3-6 kartat näyttävät keskenään aika samalta (en tiedä onko minulla käynyt joku kämmi tulostuksessa sillä ne näyttävät ehkä liiankin samalta, toki ne näyttivät oikeastikkin lähes identtisiltä), vaikka legendan suhdeuvut muuttuvat huomattavasti. Se miksi kartat voivat näyttää samalta johtuu juuri suhteellisuudesta, sillä jokaisen tekemäni kartan legendan arvojen keskinäiset suhteet ovat muiden karttojen kanssa aika samoja. Se, miksi vääristymä on suurempi aina pohjoiseen mennessä johtuu siitä, karttojen keskikohtana pidetään maailmankartoissa päiväntasaajaa jolloin luonnollisesti päiväntasaajan kohta näkyy tasaisimpana ja eniten oikein kun taas lähempänä napaa pallo kapenee ja pyöristyy. Sini Koskelan blogissa tätä vääristymää on havainnollistettu kuvilla, jossa suurempi pallo esittää suurempaa vääristymää kartalla. Voit käydä lukemasssa Sinin blogia osoitteessa Kosini’s blog.

 

Viittaukset ja lähteet:

Laji.fi-sivusto, “Lajitietokeskuksen käytössä olevat koordinaattijärjestelmät” osoitteessa Koordinaattijärjestelmät | Suomen Lajitietokeskus (luettu 17.3.2023)

Koskela Sini, “Luento 2: Karttaprojektioita ja mittaamista” Luento 2: Karttaprojektioita ja mittaamista – Kosini’s blog (helsinki.fi)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *