Seitsemäs kurssikerta, viimeinen näytös

Seitsemännellä ja viimeisellä kurssikerralla tarkoitus on luoda kartta itse etsitystä ja valitusta aineistosta. Minua kiinnostaa Suomen ulkomaankauppa, joten suuntasin tullin sivuille. Tulli julkaisee Uljas-tietokannassaan yksityiskohtaisia tavaroiden ulkomaankauppatilastoja suomeksi, ruotsiksi sekä englanniksi (ULJAS-tilastotietokanta – Tulli). Uljas-tietokannasta löytyi kuin löytyikin ulkomaankauppatilastot, josta navigoin eteenpäin maakuntatilastoihin ja siitä edelleen “Tavaroiden ulkomaankauppa maakunnittain” -aineistoon. Tästä aineistosta dataa löytyy vuoteen 2021 asti kokonaisina vuosina. Vuoden 2022 tilastoa on vain ensimmäiseltä puolelta vuodelta. Tästä syystä valitsin vuoden 2021 tilastot. Uljas-tietokanta ei ole helpoin mahdollinen käyttää, sillä siellä täytyy esimerkiksi itse tietää tai vaihtoehtoisesti kokeilemalla tutkia, miten datan esitystä sarakkeissa ja riveissä voi muokata tai mistä tarvittavan datan saa edes näkyviin. Datan vienti CSV-muotoon oli kuitenkin helppoa ja yksinkertaista. Olin onneksi jo edellisenä iltana tutustunut tullin sivuihin, joten tunnilla aikaa ei mennyt aineiston etsimiseen.

QGIS:ssiin dataa ladatessani saan kuitenkin ilmoituksen “22 badly formatted records discarded from sample data”. Jahas, täytyy siis selvittää mikä on vialla. Excelissä data kuitnekn näkyy nätisti. Artun avulla selvittiin, että huolimatta CSV-muodosta, ei data ilmeisesti ollutkaan eroteltu pilkulla vaan puolipisteellä. “Encoding”-asetusta täyti myös muuttaa UTF-8:sta ISO-muotoon, jotta teksti näkyi oikein. Tässä vaiheessa QGIS:ssiin on saatu data siirrettyä. Pohjakartan latasin QGIS:sin valmiita palvelinyhteyksiä rajapintoihin. Klikkailin “Data source manager/WFS” -kohdasta tilastokeskuksen maakunnat auki, ja tadaa, Suomen maakuntatasoinen kartta on nyt näkyvissä.

Toiseksi muuttujaksi valitsin ulkokauppaa harjoittavien yritysten lukumäärän.

Kuva 1, Tavaroiden ulkomaankauppa maakunnittain, tuonti vuosi 2021. Kartasta voidaan tulkita, että huomattavasti suurin osa (56,2%) Suomen ulkomaantuonnista sijoittuu Uudellemaalle. Kartalta on myös havaittavissa idän ja lännen välinen ero, jossa kauppa painottuu länteen.

 

Kuten Siiri kertoo blogissaan (siiri’s blog), on syytä olla tyytyväinen kurssin aikana kehittyneisiin kartantekotaitoihin. Osaamme (toivottavasti) jokainen nyt luoda informatiivisia ja mielenkiintoisia karttoja mistä tahansa netissä vapaassa käytössä olevasta datasta. Vaikka sain oman karttani tehtyä muutoin ilman apua, tarvitsin minäkin hieman jeesiä kun CSV ei ollutkaan pilkkumuotoinen. Mutta kuten Siiri sanoo, aina tarvitsee kuitenkin hieman apua. Avun tarve ei tarkoita etteikö osaisi mitään, vaan että osaa jo paljon. Jos ei osaisi, apua tarvitsisi joka askeleessa kuten ensimmäisellä kurssikerrallamme tammikuussa.

 

Viittaukset ja lähteet:

Tulli, Uljas-tilastotietokanta osoitteessa ULJAS-tilastotietokanta – Tulli

Laiho Siiri, “Seitsemäs kurssikerta” osoitteessa Seitsemäs kurssikerta – siiri’s blog (helsinki.fi)

2 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *