7. kurssikerta

Moi viimeistä kertaa!

Yllättävän nopeasti tämäkin viimeinen kurssikerta tuli, ja oli aika laittaa pakettiin kaikki kurssilla viimeisen 6 viikon aikana oppimamme. Itsehän olin koko viikon kipeänä, enkä päässyt tekemään viimeisen kurssikerran tehtäviä paikan päälle. Sain kuin sainkin kuitenkin kaiken tehtyä itsenäisesti kotoa käsin ja vielä suhteellisen hyvällä lopputuloksella.

Tein kaksi eri kahden teemakartan settiä, jotka esittävät toisiinsa liittyviä asioita. Hain karttoihin aineiston Tilastokeskuksesta ja latasin sen sieltä Exceliin. Excelissä tiivistin aineiston oikeanlaiseksi, jotta QGIS olisi tyytyväinen sen kanssa ja suostuisi yhteistyöhön. Tämä vaihe ei ollut mikään maailman helpoin, ja jouduinkin monta kertaa muuttaa aineistoa Excelissä ennen kuin se osoittautui oikeanlaiseksi. QGIS:issä sainkin sitten yhdistettyä join-toiminnolla tämän Excelistä tuodun tietokannan jo valmiiseen “kunnat 2021”-tietokantaan ja sitten kartta olikin jo visualisointia vailla valmis. Kartoissa esitetään tulokset suhteellisina osuuksina, kuten koropleettikartassa kuuluukin.

Ensimmäinen karttasarja käsittelee asuntokuntien velkoja. Valitsin aikahaarukaksi 10 vuotta, eli kuva 1 esittää velkoja vuonna 2011 ja kuva 2 velkoja vuonna 2021. Vaikka väritykset menevätkin kunnittain, ei saa unohtaa sitä, että taustalla on asuntokunnat. Kunnan väritys kertoo siis kyseisessä kunnassa olevien asuntokuntien velat kaikista kuntien asuntokunnista.

Kuva 1. Kunnan asuntokuntien velat (%) kaikista kuntien veloista vuonna 2011.

Kuva 2. Kunnan asuntokuntien velat (%) kaikista kuntien veloista vuonna 2021.

Nopealla vilkaisulla voidaan todeta, että kartat näyttävät toistensa kanssa hyvin samanlaisilta, eikä merkittävää muutosta ole kymmenessä vuodessa tapahtunut. Ensimmäinen suuri ero on kuitenkin huomattavissa legendassa olevista suhteellisista osuuksista, jotka ovat suuremmat vuoden 2021 kartassa. Tämä siis tarkoittaa sitä, että asuntokuntien velat ovat nousseet jonkin verran kymmenessä vuodessa. Velallisten asuntokuntien sijoittuminen kartalla on kuitenkin pysynyt suht. samana. Velkojen nousun ja niiden sijoittumisen etenkin pääkaupunkiseudulle selittää asuntojen hintojen nousu. Asuntojen hinnat ovat viime vuosina nousseet, ja tämä näkyy etenkin muuttovoittokaupungeissa pääkaupunkiseudulla. Asuntokunnilla on siis paljon esimerkiksi asuntolainaa.

……

Toisessa karttasarjassa kuvataan asuntokuntien käytettävissä olevaa rahaa, jälleen suhteellisina osuuksina. Kuvassa 3 havainnollistetaan vuotta 2011 ja kuvassa 4 vuotta 2021.

Kuva 3. Kunnan asuntokuntien käytettävissä oleva raha (%) kaikista kuntien asuntokunnista vuonna 2011.

Kuva 4. Kunnan asuntokuntien käytettävissä oleva raha (%) kaikista kuntien asuntokunnista vuonna 2021.

Tämä karttasarja noudattaa paljolti samaa kaavaa kuin edellinenkin. Jälleen kuntien väritykset pysyvät suht. samana ja samoilla paikoilla oli kyse sitten vuodesta 2011 tai 2021, mutta käytettävissä olevan rahan määrä on jonkin verran kasvanut vuoteen 2021 mennessä. Velalliset asuntokunnat ja paljon käytettävissä olevaa rahaa omistavat asuntokunnat kulkevat paljolti käsi kädessä. Tämä selittyy sillä, että usein varakkaammilla henkilöillä on varaa myös ottaa enemmän lainaa, joka synnyttää velkoja. Jos on ottanut lainaa, on tämä lainaraha silloin asuntokunnan käytössä.

Olisin toivonut karttoihin enemmän eroavaisuuksia toistensa kanssa, koska nyt näyttää vain siltä, että sama kartta toistuu neljään eri kertaan. 😀 Mutta oikeasti kyseessä on neljä eri, kovalla vaivalla tehtyä karttaa, jotka vain sattuvat muistuttamaan paljon toisiaan.

Loppusanat

Tämä kurssi on ollut erinomaisen opettavainen, mutta samaan aikaan on myös koettu monia turhautumisia ja hermoromahduksia läpi kurssin. Koen kuitenkin, että mitä enemmän kurssikertoja oli takana, sitä helpommiksi kurssitehtävät muuttuivat. Uskon, että tämä selittyy oikeastaan vain sillä, että vaikka sitä ei arvaisikaan, niin QGIS-taidot karttuivat pitkin kurssia ja oikeastaan jopa nautin näiden viimeisten karttojen tekemisestä. Vihdoinkin tuntui siltä, että ymmärrän täysin, mitä teen ja miksi teen. Kuten myös Yoni (2023) toteaa blogissaan, tämä kurssi on antanut paljon uusia työkaluja ja ajattelutapoja, joista tulee olemaan hyötyä pitkään. Tästä on hyvä jatkaa.

Kiitos kurssista!

 

Lähteet:

Tilastokeskus

< https://pxdata.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/ > Luettu 2.3.2023

Yoni L. (2023). “Viikko 7: Paluu omiin juuriin ja kohti uusia horisontteja”. Postaus blogissa 3.3.2023.

< https://blogs.helsinki.fi/luberger/2023/03/03/paluu-omiin-juuriin-ja-kohti-uusia-horisontteja/ > Viitattu 6.3.2023.