Viikko 3

Hellurei!

Kolmannen viikon tehtävä tuntui paljon kevyemmältä kuin edellisen viikon ponnistukset. Tässä sunnuntaina päivällä auringon porattaessa kirjoittamisen luulisi sujuvan sutjakkaasti. Kurkataanpa hieman tehtävään!

Pitipäs oikein ensiksi tuoda kuva tähän näkyville, jotta muistuu mieleen, että mitähän sitä tuli taas tehtyä. Se jäi tämänkertaisesta tehtävästä mieleen, että itsellä ja myös muilla Järvisyys% pylväiden saaminen näkyville kesti tuskaisen kauan. Kuitenkin, kauniina ja ylväinä seisovat pinkit pylväät näkyvät tämänkertaisessa tehtävässä (kuva1).

Tunnin aikana teimme harjoituksena kartan Afrikan valtioiden öljykentistä, timanttikaivoksista ja konflikteista. Aineistojen yhdistämisessä oli melkoisia vaikeuksia, mutta lopulta siitä saatiin parsittua kasaan jonkinnäköinen teos – harmikseni se on tallennettu vain harjoitusluokkien pöytäkoneille, joten tähän blogiin sitä ei saa liitettyä. Kuitenkin Tytti Nyrösen blogissa: Luento 3  on esitetty luennolla tehtävän Afrikka-kartta, jonka ohella on kerrottu sen laatimisen vaiheista.

 

kuva1. Suomen tulvaindeksi tulva-alueittain.

 

Itsenäisessä tehtävässä piti siis laatia karttaesitys tulva-alueista, tulvaindeksistä ja järvisyyden osuudesta tulva-alueilla. Aluksi laskettiin tulvaindeksi jakamalla keskiylivirtaama keskialivirtaamalla, minkä tulokset yhdistettiin valuma-alueen datan kanssa uudeksi layeriksi. Tämän jälkeen yhdistettyyn aineistoon liitettiin aineisto järvisyysprosentista. Näin tehtiin data-aineisto, josta muodostettiin oheinen kartta.

Kartalta voidaan päätellä, että kaikista järvisimmät alueet sijaitsevat sisämaalla, erityisesti Itä-Suomessa (Järvi-Suomessa). Tulvaindeksin mukaan rannikolla sijaitsee kaikista tulvariskeimmät alueet, mikä on loogista, sillä rannikolla pinnan korkeus merenpinnasta on matalimmillaan, ja joet laskevat Itämereen sisämaan vesistöistä.

 

Ensi kertaan!

Lähteet:

T. Nyrönen, Luento 3 – 1.2.2023, [blogikirjoitus], tytin blogi.  https://blogs.helsinki.fi/tyttinyr/2023/02/01/luento-3-1-2-2023/ (luettu 5.2.2023)

 

One Reply to “Viikko 3”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *