Kanavat ja syväys (tvt-taitto/Harjoitukset/Kuvankäsittely/)

köysistön syväys

Kanavat apuun syväyksessä

Mitä enemmän kontrastia on poistettavan taustan ja halutun kohteen välillä, sitä helpommin kaikki automaatiotiminnot toimivat.  Jokaisessa syväystehtävässä kannattaa ensin tutkailla, mikä keino sopisi kulloiseenkin tapaukseen parhaiten. Jos tehtävä on hyvin hankala eli siinä on paljon yksityiskohtia, esim. polkupyörän pinnat, köysistöt, hiukset, lintuhäkit …, niin yksi helpotus saattaa olla värikanavien hyödyntäminen (Channels).

RGB-kuvassa on kolme värikanavaa, punainen, vihreä ja sininen. Kanavat (Channels) -paletissa voit katsoa kutakin eri värikanavaa harmaasävyisenä eli näet kuinka paljon kyseistä väriä kuvassa on ja kuinka korkeat kontrastit kussakin värissä on. Kontrastia säädetään helpoimmin Levels-toiminnolla (Image – Adjustments).

Pieni perusohje kanavien hyödyntämiseksi syväyksessä: 

 

  • Ota esiin Channels-paletti (Värikanavat).  
  • Klikkaamalla osavärikanvavaan (R, G tai B), saat sen näkyviin harmaasävyisenä,  Tutki kanava kerrallaan.
  • Valitse se värikanava jossa on korkein kontrasti niin että kohteesi jää selkeästi näkyviin. Monista kanava.
  • Säädä monistetun kanavan kontrastia lisää Levels-toiminnolla. Tarkoituksena on saada näkyviin mahdollisimman puhtaasti vain kohde tai tausta.
  • Lopuksi klikkaa Kanavan symbolia CTRL/CMD-nappi alhaalla, jolloin tulee valinta-alue. Voit korjailla valinta-aluetta tarvittaessa millä tahansa valintatyökalulla, esim. lassolla.
  • Klikkaa kopioitu kanava pois näkyvistä ja  kaikki muut kanavat näkyviin.
  • Käytä valinta-aluetta tasomaskin tekemiseen: Siirry Layers-palettiin (vaihda valinta-alue tarvittaessa toisinpäin!)  ja osoita paletin alareunan Add layer mask -symbolia. 
  • Korjaile maskia tarvittaessa mustalla/valkoisella värillä. 

Ylhäällä oleva kuva:

Kuvassa on käytetty taustanvaihdon apuna vektoreita, kanavia ja tasomaskeja sekä sävynsäätöjä.

1. Lippu on syvätty erikseen, jotta siitä saataisiin mahdollisimman siisti ja sen sävyjä voitaisiin korjata erikseen.  Vektorikynällä haetusta polusta on tehty valinta-alue ja siitä Tasomaski.

2. Taustan vaihtamiseksi  on otettu kanavat apuun, jolloin köysistö on saatu tarkasti erotetuksi alkuperäisestä taivaasta. Köysistön ja mastojen sävyjä on säädetty. Köysistöstä yms. on tehty Tasomaski, jolloin joitain valokohtia on voitu palauttaa kuvaan pensselin ja valkoisen värin avulla.

 

Lippukuvan originaali:

http://www.public-domain-photos.com/miscellaneous/american-flag-4.htm 

Taivaskuvia voit hakea esim. http://www.imageafter.com 

 

  

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *