Läpinäkyvä tausta – tallennusmuodot ja -tavat (graf/Jatkoharkat/)

ruusut

Ruusun kukka on ensin syvätty vektorikynällä. Tehty polku näkyy Paths-ikkunassa. Eps-tallennusta varten polku täytyy tallentaa myös Clipping pathina Paths-ikkunan oikean yläkulman kolmion alta. Samasta ponnahdusvalikosta voidaan muuttaa polku valinta-alueeksi, jonka jälkeen Layers-ikkunasta osoitetaan Ruusu-layeria ja tehdään pelkästä kukasta uusi taso (layer).

  • .jpg-tallennusmuoto tallentuu aina suorakaiteen muotoisena.
  • .gif-tallennukseen saadaan haluttaessa läpinäkyvä tausta – ennen tallennusta poista taustataso näkyvistä. Jos halutaan välttyä hienoiselta valkoiselta “hötöreunalta” (ruusu.gif), pitää kuvasta ensin muuttaa sen värijärjestelmä Indexed colouriksi ja vasta sitten tallentaa .gifinä (Save as… CompuServe gif tai Save for web…) (ruusu2.gif).
  • .png-tallennusmuodon läpinäkyvyyttä kaikki selaimet eivät osaa tulkita oikein
  • .tif– ja .eps-tallennusmuotoja tarvitaan painotöihin. Jotkut ohjelmat eivät ymmärrä .tifiin tallennettua syväyspolkua jolloin .eps on ainoa vaihtoehto. Monet ohjelmat (esim. InDesign) hyväksyvät myös .psd-tiedoston tasoineen kaikkineen – tallenna InDesigniin tausta näkymättömissä oleva .psd-tiedosto. InDesignissa voit myös muokata PhotoShopissa tehtyä syväyspolkua.

3 thoughts on “Läpinäkyvä tausta – tallennusmuodot ja -tavat (graf/Jatkoharkat/)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *