Elokuva uskonnon peilinä -luentosarja

Tervetuloa kurssille! Elokuva uskonnon peilinä on HYY:n elokuvaryhmän, uskontotieteen oppiaineen populaarikulttuurin tutkimuspiirin ja Kansallisen audiovisuaalisen instituutin yhteistyönä valmistunut kevään 2014 luentosarja, joka pidetään elokuvateatteri Orionissa. Luennot ovat perjantaisin klo 14:30-16:00 ja niille voi osallistua maksutta. Luentoon liittyvän elokuvan esitys alkaa luentopäivinä klo 17:00, ja se on maksullinen.

Luentoon liittyvä mahdollinen aineisto löytyy linkin takaa luennon jälkeen.

Ohjelma, suoritustavat ja aikataulu

Paikka: Elokuvateatteri Orion, os. Eerikinkatu 15,00100 Hki, p. 09 61540201
Aika: perjantaisin klo 14:30 – 16:30

7.2. Henry Bacon: Usko ja epäusko elokuvassa • To the Wonder (2012)

14.2. Teemu Taira: Dokumenttielokuva uskontokritiikin välineenä • Uskomatonta (Religulous, 2008)

21.2. Minja Blom: Buffy, vampyyrintappaja sankaritarmyyttinä • Buffy the Vampire Slayer – tuotantokausi 6, jakso 7: Once More, with Feeling (2001, laula mukana -näytös) ja tuotantokausi 3, jakso 12: Helpless (1999)

28.2. Jaakko Närvä: Ufoelokuvat ufosieppauskertomusten lähteinä • Vieraat ulkoavaruudesta (Jack Arnold, 1953)

14.3. Sofia Sjö: Islam i västerländsk film • Gå med fred Jamil – Ma salama Jamil (2008)

21.3. Nina Maskulin: Maailmanloppu muutoksena Ingmar Bergmanin elokuvassa Talven valoa • Talven valoa (1963)

28.3. Heikki Pesonen: Hullut sisaret ja äkäiset abbedissat. Nunnien representaatioita länsimaisissa populaarielokuvissa • Musta narsissi (1947)

4.4. Terhi Utriainen ja Kari Vesala: Enkeli, profeetta ja toimijuuden representaatiot elokuvissa • Profeetta (2009)

11.4. Antti Alanen: Kuvan kielto uskonnossa. Paneelissa Johan Bastubacka, Ramil Bilal ja Simon Livson (vahvistamatta) • Kymmenen käskyä (1956)

25.4. Jouni Hokkanen: Saatana kauhuelokuvassa • Kinokonsertti Noita (Häxan, 1922)

Opintokokonaisuudet, joihin luentosarja liittyy

Uskontotiede: UST/USH241 (3/4* op) (*lisäsuorituksesta sovittava erikseen)

Elokuva- ja tv-tutkimus: Elokuva- tai televisiohistoriallinen erityiskysymys (TET2040e), 3 ov

Elokuva- ja tv-tutkimus: Muu erikoistumiskohde(TET2063e ), 3 ov

Osaamistavoite ja suoritustavat
Opiskelija tutustuu tv-sarjan ja elokuvan kerronnan uskontotematiikkaan ja sen tutkimuksen eri näkökulmiin luennoilla. Hän osaa valita uskontoteeman jäsentämiseen näkökulman, rakentaa taustoituksen ilmiön kuvauksesta ja keskustella suullisesti ja kirjallisesti erilaisten tulkintakehyksien näkökulmasta käyttäen tieteellisiä termejä.

Oppimistapahtumat (vaihtoehto 1 tai 2) ja arviointi:
Vaihtoehto 1 Luentopäiväkirja: Luennot (min. 7 kertaa) ja luennoista laadittu luentopäiväkirja (10–12 s).
Luentopäiväkirjojen arviointi: arvosteluasteikko 1-5.
Luentopäiväkirja: enintään 1,5 sivua/luento, riviväli 1,5, fontti 12/Times Roman, Calibri tms perusfontti. Palautus: seuraavalle luennolle laatikkoon.
Käytä otsikkoa ja väliotsikoita. Merkitse nimesi, opiskelunumero ja opintokokonaisuus jokaiseen paperiin.
Kirjoitusohje: oman oppiaineen ohje tai esim. www.kielijelppi.fi
“Luentopäiväkirjassa on tarkoitus pohtia kirjoittamalla luentoa ja sen sisältöä. Luentopäiväkirja on yhtenäinen, otsikoitu teksti, joten pelkät luentomuistiinpanot eivät riitä. Se kirjoitetaan kotona ja koneella. Kirjoita luennon keskeiset pääasiat, ja mitä ajattelet niistä. Luentojen kulkua kannata sellaisenaan referoida. Kirjoittajalla on varsin vapaat kädet, kunhan luennon keskeiset asiat tulevat käsitellyiksi. Olennaista on luennolla esiin nousseiden asioiden ja ongelmien kommentointi aikaisemmin opitun ja omien kokemusten valossa. Luentopäiväkirjassa kuuluu kirjoittajan oma ääni eikä vain luennoitsijan. Luentopäiväkirjassa voi käsitellä luennon kokonaisuutta tai keskittyä niihin asioihin, jotka luennon aikana ovat tuntuneet mielenkiintoisimmilta. Luentopäiväkirjassa saa vapaasti olla toista mieltä luennoitsijan kanssa ja perustella miksi. Voit pohtia esim. seuraavanlaisia kysymyksiä: Mitä asioita luento käsitteli? Mitä näkökulmaa luennoija käytti? Miten asiat liittyivät aiemmin opittuun? Muuttiko luento aiempia käsityksiä asiasta? Mitkä asiat kiinnostivat eniten? Miksi? Mikä jäi epäselväksi? Miksi? Millaisia vastaväitteitä luento herätti? Luentopäiväkirjassa voi käyttää luentomuistiinpanojen lisäksi kirjallisuutta, jotka merkitään lähdeviitteinä.” (Lyhennetty muokaten Kielijelpin sivulta Luentopäiväkirja)

PALAUTUS vaihtoehto 1
HUOM! Palauta tehtäväsi printtinä, joka on tunnistettavissa nimellä ja opiskelijanumerolla. Luentopäiväkirja tuodaan seuraavalle luennolle. Luennoille osallistutaan väh. 7 kertaa. Valitettavasti joudumme rajaamaan sähköpostin palautuskeinojen ulkopuolelle (peruste: opetukseen liittyvien asiakirjojen säilytysajat).

Vaihtoehto 2: Luennot (min. 7 kertaa) ja luennoilla käsitellyistä elokuvista/elokuvasta kirjoitettu essee, Esseessä on käytetty tutkimuskirjallisuutta ja siinä on valittu näkökulma. Pituus 10–12 s.

Opiskelija palauttaa esseen yksilötyönä. Parityönä tehtävästä esseestä ja sen aiheesta sovitaan ennakkoon.

Palautusaika: 2. toukokuuta 2014, os. Maskulin/Blom, Pl 59, 00014 HY (voi jättää myös yliopiston sisäiseen postiin) tai Unioninkatu 38 E, 3. krs, Uskontotieteen postilaatikkoon

Kirjoitusohje: oman oppiaineen esseeohjeistus tai (Kielijelppi, www.kielijelppi.fi)
“Opiskelujen osana kirjoitettava essee voidaan käsittää pohtivaksi pienoistutkielmaksi. Essee on siten vapaampi kirjoitusmuoto kuin tutkielma tai pelkkä referaatti. Esseessä kuvaillaan, perustellaan, analysoidaan ja pohditaan valittua ja rajattua asiaa yleensä lähdekirjallisuutta
soveltaen. Essee on tieteellistä tekstiä, joten siinä argumentoidaan johdonmukaisesti, punnitaan esitettäviä asioita kriittisesti ja merkitään lähdeviitteet.

Esseen aiheen rajaukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Valittua aihetta käsitellään omasta, perustellusta näkökulmasta. Tekstillä on tavoite: tehtävä tai kysymys, jota esseessä käsitellään ja johon etsitään vastausta. Näkökulman käy ilmi jo esseen alussa. Perinteiseen esseen määritelmään kuuluu paitsi pohdiskelevuus, persoonallisuus. ja se täyttää tieteellisen kirjoittamisen yleiset periaatteet. ” (Lyhennetty muokaten Kielijelpin sivulta Essee)

Esseenpalautus tapahtuu toimittamalla paperiversiot uskontotieteen oppiaineen laatikkoon tai postitse opettajalle 2.5.2014 mennessä. Nimi, opiskelijanumero ja opintokokonaisuus merkitään kansilehteen.
Esseen arviointi: arvosteluasteikko 1-5.

PALAUTUS vaihtoehto 2
HUOM! Palauta tehtäväsi printtinä, joka on tunnistettavissa nimellä ja opiskelijanumerolla. Esseen palautuspäivä on 2.5.2014. Luennoille osallistutaan väh. 7 kertaa. Valitettavasti joudumme rajaamaan sähköpostin palautuskeinojen ulkopuolelle (peruste: opetukseen liittyvien asiakirjojen säilytysajat).

Kirjallisuus:
Pesonen, Heikki et al.
Elokuva uskonnon peilinä. Tarkennuksia länsimaiseen populaarielokuvaan. Helsinki: Helsingin yliopisto, 2011 TAI opintokokonaisuuteen liittyvä teos, TAI erikseen sovittu teos/artikkeli.

Kaikille yhteistä:
jokaiseen palautettuun tehtävään oma nimi ja opiskelijanumero+opintokokonaisuus (blogissa). Voit sopia kurssikokonaisuuden hyväksilukemisesta oman oppiaineen amanuenssin kanssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *