St. Nikolain merimiesarkut

arkku

Kirjoittaja: Carla Pekander / Kuva: Annu Mikkonen

St. Nikolain hylystä on löydetty yhteensä 7 merimiesarkkua, joista osasta on säilynyt enemmän tietoa kuin toisista. Olemme käyneet läpi arkistolähteitä, mutta niissä on usein suuria aukkoja – joinakin vuosina ei ole kirjoitettu raporttia lainkaan! Arkuissa on säilytetty henkilökohtaisia tavaroita, kuten lompakoita, rahaa, kenkiä ja vaatteita. Osa esineistä (kuten rahat) on kestänyt ajan hammasta paremmin ja osasta ei ole jäljellä enää mitään. Kuinka jännittävää olisikaan, jos arkuissa olisi säilynyt merimiesten päiväkirjoja ja voisimme lukea heidän elämästään heidän omilla sanoillaan!

Yhtä arkuista pidetään ruutialiupseerin arkkuna, koska sen sisällä oli löydettäessä erilaisia ruudin käsittelyvälineitä.  Osa arkuista vaikuttaisi olleen ammattikäytössä niiden sisältämien esineiden perusteella. Toisaalta osa arkuista vaikuttaisi olleen henkilökohtaisessa käytössä, sillä niistä on löydetty lompakko ja ilmeisesti löytöhetkellä osassa on ollut vaatteiden jäänteitä. Näiden tietojen perusteella voidaan ajatella ainakin osan arkuista sisältäneen hyvinkin henkilökohtaisia tavaroita ja osan mahdollisesti olleet ammatillisissa tarkoituksissa, kuten suutarin tai ruutialiupseerin työvälineiden säilytysarkkuina.

On sääli, että osa arkuissa säilytetyistä esineistä on kokonaan tuhoutunut aikojen saatossa. Jos vaatteet tai kengät olisivat säilyneet, niin voisimme tietää enemmän siitä miten miehistö on pukeutunut. Tavallisista ihmisistä on yleensä vaikeampi saada tämäntapaista tietoa, toisin kuin ylimistöstä, jonka toiminnasta on säilynyt erilaisia kirjallisia lähteitä.  Toisaalta, voimme olla tyytyväisiä, että edes jotain on säilynyt. Näin meillä on kiinnostavaa tietoa menneisyydestä.

On jännittävää ajatella, että näitä samoja arkkuja ovat käsitelleet meitä kauan aiemmin eläneet ihmiset.  Historiallisten lähteiden avulla voimme tietää mitä tapahtui St.Nikolaille ja kuinka suuri määrä miehiä menetti henkensä sinä päivänä. Henkilökohtainen näkökulma jää kuitenkin niiden kautta hyvin etäiseksi. Esineitä tutkimalla saatamme päästää lähemmäs yksittäisiä henkilöitä ja ehkä ymmärtää miten traagisia  tapahtumat olivat hylyn mukana pohjaan menneille miehille ja heitä kaipaamaan jääneille perheenjäsenille – voihan olla, että jotkut lapset menettivät isänsä ennen kuin edes oppivat tuntemaan hänet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *