Määritelmien yläpuolella: ”Vierge moderne”

Valtioneuvos Riitta Uosukainen:

Valitsin vuonna 2010 yhdeksi elämäni tärkeistä kirjoista Edith Södergranin runot (Samlade dikter). Ne ovat minulle kertakaikkinen voimanlähde. Olen pitänyt pohjoismaissa hänen runojaan mukanani ja korostanut puheissani sitaateissa hänen uskomatonta voimaansa liehuttaa elämän lippua sairaudesta ja köyhyydestä huolimatta.

Tänä keväänä ilmestyi Agneta Rahikaisen teos Edith. Arvosteluissa pohditaan, oliko runoilija sairas, köyhä tyttö, joka runoili ihanasti Karjalan erakkona. Vai oliko hän monikielinen kosmopoliitti ja uuden ajan nainen, jonka modernismi sekoitti aikansa kirjallisen kentän?

On erikoista, ettei vieläkään olisi mahdollista ajatella todeksi molempia vaihtoehtoja. Södergranin runot puhuvat ja todistavat uudesta ajasta ja huikeasta voimasta – mutta köyhyys ja eristyneisyys olivat totta nekin.

septemberlyran     rosenaltaret

Annoin suomen tunneilla oppilailleni Imatran yhteislyseossa tehtäväksi kääntää Södergrania ja Diktoniusta. Kumpikin puhutteli, runot elivät ihan itsenään tuossa 1970–1980-luvun vaihteessakin. Iloitsin myös tiedosta, että Paavo Lipponen on pitänyt tärkeänä Södergranin runoja vallasta.

Minulle Södergranin runot ovat salainen ase. Jaksan mitä vain, kun luen hänen tekstinsä Ljusfälten (Septemberlyran 1918):

ljusfalten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *