Opintojen suunnittelu

Opintojaksovalinnat

Norssissa opintonsa aloittaville opiskelijoille tehdään ensimmäisen periodin valinnat valmiiksi. Ensimmäisen periodin aikana opiskelijat valitsevat opon ohjauksessa itse loppuvuoden opintojaksot. Lukuvuoden aikana valintoja on mahdollista muuttaa keskustelemalla oman opon kanssa. Keväisin kaikki opiskelijat valitsevat seuraavan lukuvuoden opintonsa oman opiskelusuunnitelmansa mukaisesti. Opinto-ohjaajat laativat ohjeet valintojen tekemiseen.

Lukuvuosi on jaettu viiteen periodiin. Opinnot on jaettu opintojaksoihin, jotka koostuvat moduuleista. Moduulien ja opintojaksojen laajuus ilmaistaan opintopisteinä. Moduulit voivat olla eri laajuisia. Pakolliset opinnot ovat 1-3 opintopisteen laajuisina moduuleina oppiaineesta riippuen.

Vinkkejä oppiainevalintoihin sekä lukujärjestyksen tekemiseen

Historian ja yhteiskuntaopin opintojen suoritusjärjestys on täysin vapaa. Ainoastaan joitain koulukohtaisia opintojaksoja järjestetään joka toinen vuosi, joten niiden suhteen kannattaa olla tarkkana. 

Matematiikan opintojaksojen valinnoista katso Powerpoint (linkit). Matikan koodit Wilman kurssitarjottimella on pitkässä matikassa esim. MAA02.1. ja lyhyessä MAB02.2. (Ensimmäinen numero 2 on opintojakson numero ja pisteen jälkeinen numero kertoo ryhmän numeron.)

Ohjeita pitkän matematiikan valintoihin

Ohjeita lyhyen matematiikan valintoihin

Fysiikka: 1. vuotena valitse FY01-02. Jos aiot opiskella fysiikan syventäviä opintojaksoja, valitse 1. vuonna myös FY03 ja FY04. Valitse 2. vuonna FY05, FY06, FY07. Opintojakson FY08 voi valita joko 2. vuoden viimeisessä jaksossa tai 3. vuoden syksyllä. Kertauskurssin FY011 voi suorittaa joko 3. vuoden ensimmäisessä periodissa tai kolmannessa periodissa riippuen siitä, kirjoittaako fysiikan syksyllä tai keväällä. 

Kemia: 1. vuonna valitse pakolliset moduulit 1-2 , voit ottaa myös KE03 periodissa 5. Tarkoitus on opiskella Ke03-06 kakkosvuonna, valinnainen ke07, ja kertaus ke08 abivuonna 1. periodissa 

A-ruotsi: Valitaan 1. vuodelle RUA01, RUA02, RUA03. 

B-ruotsi: Tarkista, että sinulla on jo valmiina valintana RUB12. Pidä mieluusti esivalinnat sellaisenaan, mutta pakkotilanteessa voit vaihtaa ryhmää 1. periodin jälkeen. Valitse lisäksi RUB13 ensimmäisenä vuonna. 

Jos luet esim. A-ranskaa, ole tarkkana, ettei sinulla mene päällekkäin RUB12 ranskan 1.opintojakson kanssa. Jos menee, vaihda ruotsin ryhmää. 

Alkavat kielet esim. saksa merkitään seuraavasti SAB31.1. Tässä B kertoo, että kyseessä on B kieli ja 3 kertoo, että kieli alkaa lukiossa, 1 kertoo, että kyseessä on ensimmäinen opintojakso. Pisteen jälkeinen ykkönen on ryhmän numero. Sama koodisto pätee muissakin alkavissa kielissä esim. latina (LAB31.1.=Alkavan latinan 1. opintojakso)  Pitkää saksaa ei valitettavasti tarjota ollenkaan Norssissa. Pitkän saksan opiskelijat ovat erittäin tervetulleita B2-saksan kursseille (eli Sab21 ja Sab22 tänä lukuvuonna, jaksot 4 & 5)

Ranskan aloittavat valitsevat 2. periodiin Rab24.1/RAB36.1. -opintojaksot  ja 3. periodiin Rab25.1 / Rab 37.1.  Opinnoissa käytetään Escalier 2-kirjaa.   

Latinan aloittavat opiskelijat valitsevat LAB31 ja LAB32, peruskoulussa latinaa lukeneet valitsevat LAB21 ja LAB22, nämä sitten yhdistyvät B3-ryhmään 4. ja 5. jaksossa. Huom! Lääketieteen latina vain niille, jotka suorittaneet LAB31 ja 32 tai lukeneet peruskoulussa (perustaidot oltava). 

Pakolliset KU1 ja MU1 on laitettu lukujärjestykseen jo valmiiksi. (2. vuotena KU2 tai MU2). Pakollisia taideaineita yhteensä 6 op eli kolme opintojaksoa. Voit opiskella halutessasi myös molemmat. 

Äidinkielen opintopolku on kirjoitettu OPSiin, jonka löydät koulun nettisivuiltamme LOPS 2021