Opiskelu lukiossa


Helsingin normaalilyseo eli Norssi
on Helsingin yliopiston kasvatustieteelliseen tiedekuntaan kuuluva harjoittelukoulu

Norssin opiskelijana saat laaja-alaisen yleissivistyksen ja erinomaiset eväät jatko-opintoihin. Lukiokoulutus antaa myös valmiuksia vastata yhteiskunnan ja ympäristön haasteisiin, taitoa tarkastella asioita eri näkökulmista, tukea itsetuntemuksen kehittymiseen ja myönteiseen aikuisuuteen.

Lukion rehtori
Marja Honkaheimo +358503054131
sähköposti: etunimi.sukunimi@normaalilyseo.fi 

Koulusihteeri
Maija Lith +3580504155557
sähköposti: etunimi.sukunimi@helsinki.fi

Opinto-ohjaat
Pauliina Asell (22ABC) +358505609694
Merja Laine (23ABC ja 20D)  +358503180268
Raila Pirinen (21ABC) +358503180268
sähköposti: etunimi.sukunimi@normaalilyseo.fi 

Opinto-ohjaajat auttavat lukio-opintojen, opintojaksovalintojen ja yo-tutkinnon suunnittelussa sekä jatko-opintojen ja yhteishakuun liittyvissä kysymyksissä. Voit tulla keskustelemaan myös muista sinua askarruttavista asioista, esimerkiksi itsetuntemukseen liittyvistä kysymyksistä, vahvuuksien kehittämisestä, opiskelumotivaatiosta ja jaksamisesta. Opinto-ohjaajien kanssa voit keskustella myös opiskelumotivaatioon ja tulevaisuuteen liittyvissä kysymyksissä.  

Oppilashuoltohenkilöstön yhteystiedot

Ryhmänohjaajien yhteystiedot

Lukuvuosi jakautuu viiteen periodiin

Periodi 1 09.08.2023-29.09.2023, 38 päivää, 7 viikkoa

Periodi 2 02.10.2023-28.11.2023, 42 päivää, 7 viikkoa

Periodi 3 29.11.2023-07.02.2024, 47 päivää, 7 viikkoa

Periodi 4 08.02.2024-09.04.2024, 42 päivää, 7 viikkoa

Periodi 5 10.04.2024-01.06.2024, 37 päivää, 7 viikkoa

Lukion oppimäärän suorittaminen ja arviointi

Nuorille tarkoitetun lukiokoulutuksen oppimäärän laajuus on 150 opintopistettä. Lukio-opinnot muodostuvat lukiokoulutuksesta annetun valtioneuvoston asetuksen (810/2018) mukaisista pakollisista ja valtakunnallisista valinnaisista opinnoista. Valtakunnallisia valinnaisia opintoja nuorille tarkoitetun lukiokoulutuksen oppimäärään tulee sisältyä vähintään 20 opintopistettä. Oppimäärään voi lisäksi sisältyä lukiodiplomeita ja muita valinnaisia opintoja koulutuksen järjestäjän päättämällä tavalla.

Lukiokoulutuksen tavoitteellinen suorittamisaika on kolme vuotta. Opiskelijalla on oikeus suorittaa lukion oppimäärä enintään neljässä vuodessa. Oppivelvollisen kohdalla opiskelijan henkilökohtainen opiskelusuunnitelma laaditaan siten, että hän suoriutuisi lukiokoulutuksesta vähintään neljässä vuodessa. (OPH)

Alla kaksi esimerkkiä lukion opintopisteiden ideaalikertymästä 3. ja 4. vuoden ohjelmalla

Merkinnät opintojaksojen suorituksista

S = Hyväksytysti suoritettu
H = Hylätty
O = Osallistunut opetukseen (mahdollisuus täydentää moduuli loppuun)

Opiskeluvinkkejä (päivittyy)

Vitkutteletko ja siirrätkö tehtävien aloittamista jatkuvasti myöhemmäksi? Aloittaminen saattaa olla vaikeata, mutta kun saa yhden asian tehtyä, tulee huomaamattaan tehneeksi myös seuraavan. Tekeminen lisää tekemistä. Kun löydät itsellesi sopivat tavat aloittaa läksyjen lukeminen, syntyy rutiineja, jotka auttavat sinua työhön ryhtymisessä.

Itsenäinen opiskelu

Keskustele ensin opinto-ohjaajan kanssa, kun suunnittelet opintojakson suorittamista itsenäisesti eli opetukseen osallistumatta. Sen jälkeen voit anoa oppiaineen opettajalta lupaa suorittaa opintojakso itsenäisesti. Itsenäisesti suoritettu opintojakso arvioidaan itsenäiseen suoritukseen kuuluneiden tehtävien pohjalta. Mikäli et saa itsenäisesti opiskellusta opintojaksosta hyväksyttyä arvosanaa tai opintojakson suoritus keskeytyy, sinulla on mahdollisuus suorittaa opintojakso opetukseen osallistumalla.

UUSINNAT JA KOEVIIKKO

Uusintakuulustelussa suoritetaan hylättyjä opintojaksoja. Hyväksytyn opintojakson voi uusia 2. ja 5. periodin jälkeisissä uusintakuulusteluissa. Opiskelija ilmoittautuu uusintakuulusteluun viimeistään viikkoa ennen koetta. Seuraamalla Wilman tiedotteita, pysyt ajan tasalla.

Koeviikko on jokaisen periodin viimeset kuusi arkipäivää.

ARVIOINTI

Opiskelijan arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan opiskelua sekä kehittämään opiskelijan edellytyksiä itsearviointiin. Opiskelijalla on oikeus saada tieto arvioinnissa käytettävistä arviointiperusteista ja niiden soveltamisesta häneen. Opiskelijalle on lukio-opintojen aikana annettava mahdollisuus itsearviointiin. Lukiolaki 714/2018, 37 § 1 mom.

  • Opintojaksojen arviointiperusteet ja tavoitteet selvitetään jokaisen opintojakson alussa, usein yhdessä sopimalla.
  • Jos opintojakso koostuu usean oppiaineen opinnoista, arvosanan saa oppiaineittain.
  • Jos opintojakso koostuu useasta saman oppiaineen moduulista, opintojaksosta saa yhden arvosanan

Lukion päättötodistuksessa jokaisesta oppiaineesta on vain yksi arvosana, joka on keskiarvo pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojen arvosanoista. Osasta opintoja voi pyytää päättötodistukseen suoritusmerkinnän.

Hylättyjä arvosanoja saa yhden oppiaineen oppimäärään jäädä vain rajattu määrä (ns. ⅔ -sääntö). Katso oheinen taulukko.

Opiskeltuja pakollisia ja valinnaisia valtakunnallisia opintoja Hylättyjä opintoja saa olla enintään
2–5 opintopistettä 0 opintopistettä
6-11 opintopistettä 2 opintopistettä
12-17 opintopistettä 4 opintopistettä
18 opintopistettä tai enemmän 6 opintopistettä

Tutortoiminta

Opintonsa aloittavia opiskelijoita tukevat Norssissa tutorit, jotka ovat koulutettuja toisen vuoden opiskelijoita. Tutorit mm. perehdyttävät uudet lukiolaiset koulun käytänteisiin ja ovat apuna esim. lukujärjestyksiä laadittaessa. He järjestävät myös uusille opiskelijoille paljon erilaista toimintaa ja aktiviteetteja.

Tutoriksi voi hakea ensimmäisen lukiovuoden kevätlukukaudella erikseen ilmoitettavana ajankohtana. Valitut tutorit koulutetaan kevään aikana ennen uusien opiskelijoiden saapumista. Tutorina toimimisesta saa opintopistettä sekä tutortodistuksen.

Tutorohjaajina toimivat lehtorit Elina Häggström ja Anna Lötjönen.