Konferens: Äktenskap – historiskt och tvärkulturellt

Förra året utkom boken Inte ett ord om kärlek. Äktenskap och politik i Norden ca 1850-1930, i Centrum för Danmarksstudiers skriftserie. Boken, som är skriven av historikerna Kari Melby, Bente Rosenbeck och Christina Carlsson Wetterberg och juristen Anu Pylkkänen, utgjorde slutrapport för projektet ”Det nordiske ægteskab i europæisk perspektiv. Modernisering og kønskonstruktion”. Inom projektet har också utkommit de två antologierna Ægteskab i Norden fra Saxo til i dag (1999), som ser äktenskapet i ett långt historiskt perspektiv, och The Nordic Model of Marriage and the Welfare State (2000), i vilken äktenskapsreformerna och den senare välfärdsstaten diskuteras av nordiska, engelska och tyska forskare. Mycket har skett under projektets snart mer än tioåriga studium av äktenskapet. Ny forskning har kommit till, nya perspektiv har dykt upp. Äktenskapet kan inte ses som bara en ram kring personliga relationer, utan måste kopplas till politik och makt. Äktenskapsreformerna från 1900-talets tre första årtionden har visat sig vara ett mycket centralt element i den moderniseringsprocess som skapade den nordiska välfärdsstaten. Vi hoppas att denna konferens ska vidga perspektivet ytterligare genom att ta in

  • det utomäktenskapliga, som ogifta mödrar och deras oäkta barn, och äktenskapsliknande förhållanden som partnerskap och ”papperslösa äktenskap”
  • historiens långa linjer (även in i framtiden) och det tvärkulturella
  • äktenskap och familjebildning i andra kulturer
  • de nya reproduktionsteknologiernas betydelse för familjemönstren

Tid: 15 – 16 februari 2008

Plats: Stiftsgården Åkersberg i Höör (ligger centralt i Skåne, 40 min. med tåg från Malmö).
Deltagarantalet är begränsat till 30.
Pris: Deltagande, kost och logi är gratis. Resor subventioneras med 50 %, dock högst 1500 kr.
Anmälan: Senast 29 januari till Centrum för Danmarksstudier <Barbro.Bergner@hist.lu.se>
Arrangör: Centrum för Danmarksstudier vid Lunds universitet och NCoE: The Nordic Welfare State – Historical Foundations and Future Challenges.
Sprid gärna denna inbjudan till alla som kan vara intresserade.

Hanne Sanders, docent, Lunds universitet, föreståndare för Centrum för Danmarksstudier
Bente Rosenbeck, lektor, Köpenhamns universitet
Christina Carlsson Wetterberg, professor, Örebro universitet

Inbjudan med program