Arto Mustajoen Kevyt kosketus venäjän kieleen ehdolla Tieto-Finlandiaksi

Arto Mustajoki. Kuva: Mika Federley Arto Mustajoki lokakuussa 2012. Kuva: Mika Federley

Venäjän kielen professorin Arto Mustajoen uutuusteos Kevyt kosketus venäjän kieleen on nimetty Tieto-Finlandia-ehdokkaaksi.

Valintalautakunta perustelee ehdokkuutta seuraavasti:

Kenen mielestä tieteellisesti pätevän asiantuntijatekstin täytyy olla kankeaa ja kimuranttia? Ja kuka vielä voi väittää, että kielitiede on tylsää?Ei ainakaan kukaan, joka on lukenut venäjän kielen professorin Arto Mustajoen lennokkaita artikkeleita kyrillisestä kirjaimistosta, venäläisestä ruokasanastosta tai suomen ja venäjän eroista ja yhtäläisyyksistä. Kevyt kosketus venäjän kieleen auttaa ymmärtämään kulttuuria, joka on suomalaisille samanaikaisesti läheinen ja kaukainen. Samalla se tarjoaa juuri sen, mitä nimi lupaa: se antaa uutta ajateltavaa yhtä hyvin ummikoille ja vanhoille venäjän taitajille.

Muut viisi ehdokasta ovat Lilly Korpiolan ja Hanna Nikkasen  Arabikevät, Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut, Anto Leikolan Norsusta nautilukseen, Jukka Tarkan Karhun kainalossa ja Björn Wahlroosin Markkinat ja demokratia.

Palkinnon voittajan valitsee päätoimittaja Janne Virkkunen.  Tieto-Finlandia julkistetaan kahden viikon kuluttua, marraskuun 22. päivä.

Palkinnon suuruus on 30 000 euroa.