Koneen säätiö palkitsi Korvapuustin yleiselle maulle – juuri ajallaan

Korvapuusti yleiselle maulle. Kuva: Nykykielten laitos
Korvapuusti yleiselle maulle. Oikeassa ylänurkassa teksti: “Vapaan taiteen puolustus”
Kuva: Nykykielten laitos
Koneen säätiö on myöntänyt kolmivuotisen rahoituksen nykykielten laitoksen venäläisen avantgarden tutkimushankkeelle. Rahoituspäätös on ajankohtainen, sillä joulukuun 18. päivä tulee kuluneeksi 100 vuotta avantgardistien kuuluisimman manifestin ja antologian Korvapuusti yleiselle maulle synnystä. Radikaali venäläinen nykytaide, kuten Pussy Riot, on jatkumoa avantgardelle, sanoo Helsingin yliopiston venäläisen kirjallisuuden professori Tomi Huttunen.
Tutkimuksen lisäksi hanke rahoittaa Kansalliskirjaston Slaavilaisen kirjaston kokoelman avantgarden harvinaisuuksien konservointia ja digitoimista. Kokoelmista löytyy myös yksi kappale vuonna 1912 painetusta “Korvapuustista”. Manifestissa venäläiset klassikot saavat avantgardisteilta tylyn tuomion:

“Vain me olemme Aikamme todelliset kasvot. Ajan pasuuna pauhaa sanataiteessa meidän kauttamme. Menneisyys on tukahduttava. Akatemia ja Puškin ovat hieroglyfejäkin käsittämättömämpiä. Puškin, Dostojevski, Tolstoi ym., ym. on heitettävä yli laidan Nykyajan Höyrylaivasta.”

Hanketta johtavan Tomi Huttusen mukaan Venäjällä huomiota keränneiden taiteilijoiden anarkistisen Voina-ryhmän ja feministisen punkyhtye Pussy Riotin juuret ulottuvat avantgardetaiteen syntyyn.

– Historiallinen venäläinen avantgarde julisti itsesyntyistä säpinää ja kuulumattomuutta aiempaan kulttuuriin. Nyt satavuotias venäläinen avantgarde on kansainvälisesti arvostettua, mutta sen alkuaikojen vimma näkyy venäläisessä radikaalitaiteessa ja -kirjallisuudessa. Toisaalta venäläisten futuristien järjentakainen (zaum) kieli on arvoitus, joka haastaa venäläisen kirjallisuuden tutkijat tänäänkin.

Itsesyntyinen venäläinen avantgarde -hankkeen Koneen Säätiöltä saama summa on 147 000 euroa ja se kattaa vuodet 2013–15.

Venäjän kieli ja kirjallisuus tarjoilee korvapuusteja satavuotisen avantgarden kunniaksi torstaina 20. joulukuuta kello 14, Metsätalo, sali 22 (Unioninkatu 40).

Lisätietoja:
Tomi Huttunen
puhelin 044-5065477
tomi.huttunen@helsinki.fi