Rohkeutta peliin!

Uusi vuosi merkitsee uutta alkua. Moni tekee uudenvuodenlupauksia. Vaikka lupaukset eivät aina kannakaan kauas, on hyvä pohtia päämääriään ja tavoitella niitä tietoisesti.

Vuosi sitten saimme seurata nuorten Leijonien uskomatonta taivalta jääkiekon MM-kultaan. Tuntui, että nuorilla oli uskallusta tehdä asioita ihan uudella tavalla ja painetilanteissakin suorastaan nauttia osaamisestaan, minkä jokainen saattoi nähdä. Peli-ilo oli käsin kosketeltavaa eikä puurtamisesta ollut tietoakaan.

Vaikka tuollaista menestystä ei varmaankaan synny jäljittelemällä, vaan takana on valtavasti työtä, yliopistolla voitaisiin siitä oppia. Mekin olemme tehneet valtavasti työtä päästäksemme siihen, missä me olemme.  Meilläkin on kykyä löytää tekemisen ilo.

Asiaa saattaa auttaa, kun huomaa, että on todellinen etuoikeus saada työskennellä Helsingin yliopistolla itseään paljon fiksumpien kollegojen, nuorten tutkijoiden ja opiskelijoiden kanssa. Tästä saan muistutuksen lähes joka päivä.  Meillä on koossa ihan uskomattoman hyvä joukkue, jonka potentiaali riittää hyvin pitkälle niissä riennoissa ja pyrinnöissä, joissa tahdomme olla mukana. Meillä on todella vahvoja yksilöitä. Mutta saammeko yhdessä aikaan niin hyvää jälkeä kuin mihin parhaimmillaan pystyisimme? Se viimeinen metri vaatisi vahvan luottamuksen ja peli-ilon, sen että syöttö annetaan kaverille, eikä yritetä yksin puolesta kentästä.

Aikanaan Suomessa juhlittiin Pertti Karppisen uskomattomia suorituksia soudussa. Muistan, että ihan sivumennen joku britti mainitsi, että briteissä arvostetaan eniten menestystä kahdeksikossa. Kahdeksan parasta soutajaa soutaa yhdessä. Se yhdeksäs soutaa sitten yksin. Toivoisin, että meillä olisi rohkeutta toimia tiimeissä. Ja että meillä olisi rohkeutta luottaa toinen toisiimme ja myös niihin, joille on annettu erityistä vastuuta toiminnastamme.

Esimerkiksi koulutusohjelmissa aloittavat johtoryhmät ja johtajat tarvitsevat meidän kaikkien tuen, jotta koulutusohjelmat saadaan mallilleen ja toimimaan siten, kuin niiden on tarkoitus toimia. Opiskelijoillekin muutos tulee olemaan suuri. Mutta jos halutaan mennä eteenpäin, pitää uskaltaa hypätä uuteen maailmaan, vaikka se ei ole edes vielä valmis.

Huippuyksikköhauissa kilpailevat hankkeet tarvitsevat yhtä lailla meidän jokaisen tuen siitä rippumatta, olemmeko itse niminä mukana niillä listoilla vai emme. Meitä jokaista tarvitaan ja me jokainen voimme olla hyödyksi. Rohkeutta on ottaa aloitteita. Jos olemme passiivisia, helposti koemme kaikenlaiset uudistukset ja ponnistukset uhkiksi. Henkinen asenne määrittää ne värit, millä maailmaa maalaamme.

Rohkeutta peliin!Keskustakampuksella tulee alkava kevätkausi olemaan vilkas ja työntäyteinen muun muassa uusien rekrytointien vuoksi. Nämäkin prosessit vaativat rohkeutta ja peli-iloa onnistuakseen. Luotetaan niihin henkilöihin, joiden vastuulle valmistelutehtäviä tulee. Luotetaan asiantuntijoihin, joita itse kutsumme antamaan arvioita hakijoista. Ollaan kannustavia, kun hakijat panevat itsensä likoon kilpaan ryhtyessään ja esimerkiksi opetusnäytettä antaessaan. Hyväksytään se, että lopullinen valinta ei aina ole juuri se, jota itse eniten olisin toivonut. Opitaan, ja yritetään uudestaan. Tuetaan toistemme kasvua. Joskus takaiskutkin ovat hyödyllisiä. Tänä vuonna nuoret jääkiekkoleijonat rämpivät putoamiskarsintaan, mutta olen varma, että sieltä taas tullaan.

Oikiksessa ovella olevat rekrytoinnit tulevat muuttamaan henkilöstöämme. Tulee ihan varmasti meille uusia henkilöitä. Ehkä meille tuttuja henkilöitä roolitetaan uudestaan. On valtavan tärkeää, että uudet otetaan avosylin vastaan ja että yhteisönä sallimme yksilöiden kasvun ja kehittymisen, emmekä koe muutoksia itsellemme uhkana. Etsitään itse kukin omat vahvuutemme ja tukeudutaan niihin. Liikutaan rohkeasti myös epämukavuusalueille, sillä siellä oppiminen on nopeinta. Tilaisuuksia tulee ihan varmasti tarjoutumaan.

Pidän Keskustakampuksen tutkimuksellista profiloitumista todella suurena mahdollisuutena omalle tiedekunnallemme näyttää yliopiston mittakaavassa, miten monessa asiassa osaamisemme on tarpeen ja hyödyllistä. Samalla joudumme myöntämään sen, että meidänkin on mentävä eteenpäin ja edelleen vahvennettava osaamistamme. Esimerkiksi teknologinen kehitys ja digitalisaatio ovat syvällisemmin yhteiskuntaa muuttavia prosesseja kuin mitä ainakaan itse olen aikaisemmin ymmärtänytkään. Oikeudenalarajat natisevat liitoksissaan, ja se on ihan hyvä asia. Se merkitsee, että jotakin on tapahtumassa.

On tavattoman jännittävää saada olla mukana sellaisessa prosessissa, jossa tuodaan yhteen erilaista osaamista uudella tavalla. Opiskelijoiden joukossa saattaa olla vaikka mitä Linus Torvarldseja, emme vain ole huomanneet kysyä ja ottaa selvää. Nyt on hyvä tilaisuus kokeilla uutta.

Toivotan rohkeaa Uutta Vuotta 2017

Kimmo Nuotio
dekaani
Tuhat-sivu

Twitter: @KimmoNuotio

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *