OpenAIRE

OpenAIREplus_logoTavoitteet ja tehtävät

EU:n komissio tukee rahoittamansa tutkimuksen tulosten ja tutkimusta koskevan tiedon avointa saatavuutta. Ensimmäiset avoimen tiedon projektit käynnistyivät vuonna 2006. Aluksi tavoitteena oli kattavan digitaalisten arkistojen verkoston ja infrastruktuurin luominen EU-maihin. OpenAIRE2020-projekti on uusin vaihe tässä jatkumossa.

OpenAIRE2020-hankkeessa kehitetään tieteen avointa saatavuutta edistävä palvelukokonaisuus. Hankkeen tavoitteena on perustaa pysyvä organisaatio hoitamaan OpenAIRE-toimintaa. Muita keskeisiä tavoitteita ovat:

  • Verkostoituminen Euroopassa ja muualla maailmassa toimivien tutkimuksen palveluja tuottavien toimijoiden kanssa. Tähän liittyen hankkeessa on mukana partneri myös Etelä-Amerikasta.
  • Tukipalveluiden kehittäminen ja Gold OA-pilotti, helpdesk-tuen ja koulutusten tarjoaminen, OpenAIRE2020- ja Horisontti 2020 -ohjeista tiedottaminen, julkaisuarkistojen yhteentoimivuuden edistäminen ja OpenAIRE-portaaliin liittäminen.
  • Tutkimuksen tuen työkalujen ylläpito ja kehittäminen, Zenodo-palvelu, juridisien ohjeiden ja tietomallien laatiminen sekä linkitetyn datan palvelut.

Hanketta koordinoi Ateenan yliopisto, muita keskeisiä toimijoita ovat saksalainen Göttengenin yliopisto ja Minhon yliopisto Portugalissa. Yhteensä hankkeessa on 50 osapuolta, mukana myös EU:n ulkopuolisia toimijoita kuten Norja, Sveitsi ja Turkki.

Helsingin yliopiston kirjasto toimii hankkeessa kansallisena avoimen saatavuuden tukipalvelupisteenä (NOAD, national open access desk). Käytännössä kirjasto tekee OpenAIRE2020-ohjeistusta ja hankkeen muita tuloksia tunnetuksi kansallisen tason päättäjille, rahoittajille, tutkimusorganisaatioille ja tutkijoille.

Digitaalisten arkistojen ylläpitäjiä tuetaan arkistojen OpenAIRE-yhteentoimivuuden parantamisessa. Tätä yhteistyötä tehdään muiden Horisontti 2020- ja Open Access -toimijoiden kanssa: Tekes, PASTEUR4OA, FinnOA ja Avoin tiede ja tutkimus -hanke.

Kirjasto osallistuu myös NOADina pohjoismaiseen yhteistyöhön, jota koordinoi norjalainen CRISTin-organisaatio.

OpenAIRE-portaali haravoi eurooppalaisia ja kansainvälisiä julkaisuarkistoja ja sisältää noin 10 miljoonaa avointa julkaisua tai data-aineistoa. Portaali opastaa tutkijoita löytämään sopivan julkaisu- tai data-arkiston omaan tarpeeseen, ja siellä voit esittää myös kysymyksiä portaalin Helpdesk-tukipalveluun.

Työpaketit ja niiden väliset suhteet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *