Lukutuskaa

Mietin vielä tänä aamuna, että menenkö tenttiin vai en, kun oli lukeminen niin hataralla pohjalla viikon aikana töiden jälkeen.  Perjantai-iltana katsoin kaikki rästitenttipäivä-määrät ja vilkaisu perhekalenteriimme osoitti, että niihin päivämääriin oli jo ohjelmaa varattua. Ei siinä auttanut muu kuin ottaa itseä niskasta oikein isolla kouralla kiinni sekä intensiivinen asento perjantaina töiden jälkeen ja lukea puolille öille. Otin kaikki materiaalit esille sekä tietokoneen ja Google translatorilla sitten tarkistelin, mitä epämääräiset sanat tarkoittivat suomeksi. Lisäksi etsin joitakin käsitteitä yleisesti Googlesta ja luin muiden tekemiä raportteja aiheeseen liittyen. Tenttikirja oli englanninkielinen ja melko teoreettinen, joten suomenkieliset materiaalit tukivat hyvin lukemista.

Nukkumaan mennessä laitoin herätyskellon soimaan, että jos jaksaisin vielä lukea vähän aamulla. Kello viisi olin niin väsynyt, että siirsin kelloa eteenpäin. Kello kuusi kaivoin vielä toisen kirjan ja pläräsin kaikki alleviivaukset, jotka joku ystävällinen henkilö oli tehnyt kirjastokirjaan ennen minua.  Jotenkin tuntuu, että teorian ja käsitteiden pänttääminen ei vain enää tällä iällä ole niin helppoa, etenkään lauantaiaamuna kello kuusi… Mitä enemmän tulee ikää, sitä enemmän tuntuu, että pää alkaa vain soveltamaan kaikkia asioita omiin kokemuksiinsa ja haluaisi rauhassa näitä miettiä. Pohdin aamulla muutaman kerran, että viitsinkö lähteä vai ei, koska näissä kirjatenteissä usein kysytään vain, mitä kirjassa lukee ja ns. soveltamisesta ei ole paljon hyötyä.  Kello kahdeksan jälkeen lähdin kuitenkin ajelemaan yliopistolle ja parkkipaikalla vielä tarkistin materiaaleista, että mitä tarkoittaa Ringelmanin efekti.

Tentti alkoi kello yhdeksän ja saimme luvan avata tenttipaperit.Vilkaisin nopeasti kysymykset ja huokaisin helpotuksesta. Toinen kysymys oli niin helppo, että oikein nauratti. En ollut lukenut siitä juurikaan, mutta minulla oli vahva näkemys mitä se käsitteli, koska olin aikaisemmin lukenut teorian huolellisesti ja monesti soveltanut sitä käytännössäkin ja jopa opettanut muita aiheesta.

Toinen kysymys oli vähän vaikeampi, enkä muistanut toista termiä kysymykseen liittyen, mutta en usko että vaikka olisin lukenut enemmän, että olisin pärjännyt sen paremmin. Voi olla että juuri tätä termiä en olisi huomannut tarkistaa. Noin tunnin päästä olin vastannut kumpaakin kysymykseen, ja päätin että lähdenpä viettämään viikonloppua. Olen tehnyt tässä tilanteessa parhaani ja olin varsin tyytyväinen päästessäni pari tuntia aikaisemmin viikonlopunviettoon. Ja olin erittäin helpottunut, ettei tarvinnut jättää tätä tenttiä myöhempään ajankohtaan.  Olen huomannut, että mitä pidemmälle näitä tenttejä lykkää, sitä stressaavampia niiden suorittamisesta tulee. Nyt voin tämän kurssin suhteen kirjoittaa vielä esseen ja uskon, että muuten kurssi tulee suoritetuksi. Eli aina kannattaa kokeilla kepillä jäätä!