Sivupolkuja

On ollut puhetta sivupoluista, jotka nousevat kiinnostavammiksi kuin itse tekstin lukemisen jatkaminen. Riittäisi vain pikku tarkistus. Esiin tuli vertaus amerikkalaisen viestintäajattelun älyllisestä Marshall- suunnitelmasta. Mietin liittyykö Marshall toiseen maailmansotaan, joku kenraali?  Tarkistin ja herra Marshall oli kenraali ja Yhdysvaltain ulkoministeri myöskin. Hän esitti, että Eurooppa voisi palautua sodasta Yhdysvaltain avun turvin eli siitä nimi. Yllätyin, ettei Suomi kuulunut Wikipedian mukaan Yhdysvaltain avun piiriin toisen maailmansodan jälkeen.

Ukon kimppuun, kuuluiko Suomi Marshall-avun piiriin toisen maailmansodan jälkeen? Kyllä, hänen vanhempansa kertoivat näin tapahtuneen. Että siis mitä. Tarkistan vielä kerran ja kyllä, Suomi ei uskaltanut ottaa Neuvostoliiton vihoja pelätessän Marshall- apua. Mistä apu sitten tuli?

Unicefin tiedän entuudestaan. Löytyi sitä aikaisempi, myös YK:n alainen hätäapu- ja jälleenrakennusjärjestö UNRRA, jonka kautta Suomi sai avustusta eli paketit olivat Yhdysvalloista, mutta eivät olleet Marshall-apua.

Sitten ukko sekoittaa minut muistaessaan kerrotun, että nyt jo tyhjänä seisova terveysasema neuvoloineen on rakennettu sodan jälkeen ruotsalaisten avustuksella. Ruotsi sai Marshall- apua vaikka ei ollut sodassa. Antoivatko ruotsalaiset apua “salaa” Neuvostoliitolta Suomelle? Plääh! Annan olla ja palailen Veikko Pietilän tekstin pariin.