Matskut poistuu käytöstä

Matskut-palvelun elinkaari on päättymässä ja palvelua ollaan hiljalleen ajamassa alas. Käyttäjiä suositellaan latamaan omat materiaalinsa talteen ja tarvittaessa julkaisemaan ne toisaalla.

Matskut korvaavia oppimaterialien jakamiseen soveltuvia palveluja on useita. Alla on lueteltu suositeltuja erilaisiin tarkoituksiin soveltuvia vaihtoehtoja.

Tiedostot kurssin opiskelijoille: Kurssisivut ja Moodle

Opetuskessa käytettäville oppimateriaaleille suisteltavin paikka on kurssin Moodle-alue, tai jos sellaista ei ole käytössä, kurssisivut. Rajoitteena on, että materiaalit eivät ole  käytössä vain tietyllä kurssilla tai kursseilla, niitä ei ole tarkoitus jakaa kurssin ulkopuolella ja tiedostot eivät ole kooltaan valtavan suuria. Huomaa että kurssivut luodaan automaattisesti kaikille kursseille, vaikka kurssilla ei käytettäisikään Moodlea.

Tiedostot henkilökohtaisesta pilvestä: OneDrive for Bussiness (Office 365)

OneDrivesta on mahdollista jakaa sekä yksittäisiä tiedostoja että kansioita. Pääsyn voi rajata joko tietyille yliopistolaisille tai julkisesti jaettavan linkin avulla. Tiedostoihin on mahdollista jakaa paitsi katselu- myös muokkausoikeudet. Kokorajoitus 100GB tuskin tulee oppimateriaalien kohdalla koskaan ongelmaksi.

OneDrive on käytettävissä suoraan yliopiston henkilökohtaisen työaseman tiedostojenhallinnasta (jakamisen asettaminen päälle O365-palvelun web-käyttöliittymästä OWA:sta) ja on siten helppo ja nopea ratkaisu.

Videoille: Unitube lataamo

UniTube lataamo on suostiteltava palvelu kaikkien videoiden jakamiseen. Unituben avulla voit varmistaa, että video varmasti näkyy selaimessa kaikille vastaanottajille käyttöjärjestelmästä riippumatta, siihen voi linkata verkosta tai upottaa Moodleen tai muille verkkosivuille. Videot voi jakaa joko julkisesti, salaisen linkin taakse tai näkyvyyden voi rajata vain tietylle Moodle-alueelle.

Avoimille oppimateriaaleille: AOE.fi

Kansallinen avointen oppimateriaalien kirjasto on uusi (avattu 2020) ja vielä kehitteillä oleva alusta oppimateriaalien jakamisen alusta kaikille koulutusasteille. AOE soveltuu kaikille julkisesti jaettaville valmiille oppimateriaalikokonaisuuksille.

Palveluun voi tallentaa sekä tiedostoja että linikttää muualla jo julkaistuja materiaaleja. Materiaaleille on mahdollista määrittää monipuoliset kuvailutiedot, kuten avainsanat, tiedot lisenssistä ja saavutettavuudesta. Alustan on kehittänyt ja sitä ylläpitää CSC ja se on HAKA-kirjautumisen avulla saatavissa kaikkien korkeakoulujen käyttäjille.

Palvelussa voi jo julkaista materiaaleja, mutta kaikki ominaisuudet (mm. muokkaaminen) eivät tätä kirjoittaessa ole vielä käytössä.

Isot tiedostot lyhyeksi aikaa: Funet FileSender

Funet Filesender on helppokäyttöinen selainpohjainen palvelu jopa satojen gigatavujen kokoisten tiedostojen jakamiseen. Palveluun ladatulle tiedostolle saa linkin, jonka voi jakaa vastaanottajille suoraan sähköpostitse tai esim oppimisympäristössä. Palvelua ylläpitää CSC.

FileSender soveltuu vain väliaikaiseen tallennukseen, sillä tiedosto poistuu käyttäjän asettaman määräajan jälkeen, joka on maksimissa kolme viikkoa. FileSenderiin tallennettavilla tiedostoilla ei toisaalta ole kokorajoitetta, joten se on soveltuu hyvn suurille tiedostoille. 

Muut yliopiston palvelut

Tiedostoja voi jakaa myös esim. blogisivuilla, wikissä ja Flamman työryhmäalueella. Näitä kannattaa harkita kuitenkin vain jos ko. palvelu on jo muussa käytössä materiaalien kohdeyleisölle.