Valmis!

Blogi on nyt valmis arvosteltavaksi. Kurssi oli raskas ja niin karttoja kuin tekstiä tuli parin sadan työtunnin edestä tehtyä. Jos verrataan kaikkia kolmea TVT-kurssia, niin tämä oli kyllä ehdottomasti paras ja parhaiten toteutettu. Mitä kurssista jäi sitten käteen? MapInfo-paikkatieto-ohjelma tuli tutummaksi ja se sai jopa inhimillisiäkin piirteitä, joiden olemassaoloa epäilin kurssin alkuvaiheessa monen muun opiskelijan tavoin. Lisäksi kurssi antoi perusteita GISin käytöstä. MapInfon lisäksi tutuksi tulivat mm. PhotoPaintin käyttö, blogin ylläpitpo ja GPSn käyttö.

Tässä mutamia kurssilla esille nousseita asioita, joihin kartanteossa tulisi kiinnittää erityistä huomiota:

– GISin kanssa on oltava skarppina, skarppina ja…?… skarppina joka vaiheessa. Aineiston keräämisessä ja muokkaamisessa on tiedettävä, mitä tilastot esittävät ennen ja jälkeen muokkauksen, missä muodossa tiedostot ovat ja missä ne sijaitsevat. Kartantekovaiheessa komentojen käyttämisessä on oltava tarkka, että lukija pystyisi helposti tulkitsemaan sitä. Tätä varten visuaalisuuteen vaikuttavat valinnat ovat elintärkeitä, kuten värivalinnat ja esitettävien asioiden lukumäärä ja teemakarttatyyppi.

-Kun viimein layout-ikkunassa sommitellaan karttaa, kannattaa viimeistään tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Itse uusin pari karttaa huomattuani vasta julkaisuvaiheessa legendojen olleen väärässä muodossa.

-Jos MapInfo ei suostu toimimaan halaumallasi tavalla, muista AINA tarkistaa, puuttuuko jostain asetuksista jokin rasti.

-Koordinaattien kanssa muista olla erityisen tarkkana, sillä 50% todennäköisyydellä koordinaattien arvot voi laittaa väärinpäin ja niin kävi myös pari kertaa itsellenikin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *