Jännittääkö vettä?

Miten kummassa vesimittari voi hypähdellä veden pinnalla? Ja miksi vesipisara pysyy muodossaan pöydällä, eikä levity ympäriinsä?

Kuva: “Aries Tottle“https://www.flickr.com/photos/aries_tottle/3501186401/sizes/m/ Flickr Creative Commons

Vedellä on suuri pintajännitys. Pintajännityksellä tarkoitetaan voimaa, joka syntyy vesimolekyylien välille ja pitää niitä yhdessä. Pintajännitys on kuin hyvin ohut iho veden pinnalla. Tämä mahdollistaa vesimittarin taipaleen veden pinnalla sekä kastehelmet nurmella. Seuraavassa kokeessa huomaamme veden pintajännityksen olemassa olon.

Tarvikkeet

    • Klemmari
    • Lasillinen vettä
    • Astianpesuainetta
    • Pala talouspaperia

Työohje

Tee olettamus, mitä tapahtuu, kun pudotat klemmarin veteen. Kokeile, kävikö kuten uumoilit. Seuraavaksi aseta pala talouspaperia veden pinnalle kellumaan. Laita nopeasti klemmari paperin päälle. Mitä tapahtuu, kun paperi kastuu ja vajoaa pohjaan?

Tiputa hyvin lähelle klemmaria pisara astian pesuainetta. Mitä tapahtuu?

Katso Jipon video tästä työstä!

Tee seuraavaksi koe, kuinka monta vesipisaraa mahtuu viiden sentin kolikon päälle. Tarvitset kokeeseen viiden sentin kolikon, vettä sekä pipetin tai mehupillin. Tiputa kolikon päälle pisaroita hyvin varovasti yksi kerrallaan. Tarkkaile, miltä veden pinta kolikon päällä alkaa näyttää, kun pisaroita lisätään. Kuinka monta pisaraa pystyt laittamaan?

Mehupillin saat toimimaan pipetin lailla, kun kastat pillin veteen pystysuunnassa ja pillin toisen pään olessa veden alla, painat sormesi toisen pään peitoksi. Nosta pilli vedestä edelleen pitäen sormeasi pillin suulla. Kun nostat sormesi pois, pillin toisesta päästä tippuu pisara.

Lataa tulostettava työohje täältä.

Kuvat: Massmatt ja Nordicshutter / Flickr Creative Commons