Mistä vuodenajat johtuvat?

Jippo on alkanut herätä aamuisin tavallista aikaisemmin. Ketä nyt huvittaisi nukkua, kun valo kurkistelee ikkunasta sisään jo kuuden jälkeen! Myös lumet ovat kuin varkain sulaneet ja hulppeasta lumilinnasta on jäljellä enää perustukset. Vuodenaika on selvästi vaihtumassa! Mutta mistä vuodenaikojen vaihtelu johtuu? Maapallon liike auringon ympäri vaikuttaa asiaan, mutta siinä on muutakin. Merirosvolla on mielessään tutkimus, jolla asiaa voisi Jipolle havainnollistaa.


Kuva: jokru Flickr Creative Commons

Maapallon läpi navalta navalle kulkee kuviteltu akseli. Tämä akseli on hieman kallellaan (23,5°) maapallon kiertorataan nähden, jolloin siis myös maapallo on kallellaan. Oleellista on muistaa, että akseli osoittaa samaan suuntaan koko vuoden! Tällöin maapallon kiertäessä Aurinkoa pohjoinen pallonpuolisko on osan vuotta kallistuneena poispäin Auringosta ja osan vuotta kallistuneena Aurinkoon päin. Voit havainnollistaa asiaa karttapallon ja lampun avulla.

Tarvikkeet

• pieni karttapallo
• jalkalamppu, jossa ei ole varjostinta päällä

Pimennä huone mahdollisimman pimeäksi. Laita lamppu päälle ja liikuta karttapalloa lampun ympäri. Muista, että akselin täytyy osoittaa koko ajan samaan suuntaa ja että karttapallon tulee olla samalla korkeudella koko kierroksen ajan!

Maapallon kallistuskulmasta ja liikkeestä johtuen maapallolla on siis vuodenajat. Kesällä Aurinko paistaa suorempaan kohti pohjoista pallonpuoliskoa, kun taas talvella Aurinko paistaa eteläiselle pallonpuoliskolle suoremmin. Mitä suorempaan aurinko paistaa maanpinnalle, sitä enemmän se lämmittää maanpintaa ja sen yläpuolella olevaa ilmaa. Siksi esimerkiksi Suomessa on kesällä lämpimämpää kuin talvella.

Yksi vastaus artikkeliin “Mistä vuodenajat johtuvat?”

Kommentit on suljettu.