Aurinkokello

Aurinkokello on ajan mittaamiseen käytetty väline. Se on tiettävästi ollut käytössä jo 3500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Yksinkertaisimmillaan aurinkokello on maassa oleva keppi, jonka varjo kulkee päivän aikana maassa olevan alustan yli. Tässä tehtävässä pääset rakentamaan oman aurinkokellosi.


Kuva: Nicholas Jackson Flickr Creative Commons

Tarvikkeet

*Kukkaruukku, jonka pohjassa on reikä
*Suora tikku, jonka pitää olla ainakin kaksi kertaa kukkaruukun korkuinen
*Tussi
*Rannekello tai kännykän kello

Työohje

Valitse pihalta aurinkoinen paikka ja aseta kukkaruukku maahan Paina tikku kukkaruukun pohjassa olevasta reiästä maahan. Katso, että keppi on kohtisuorassa. Merkitse tikun varjo tussilla kukkaruukkuun tasatunnein. Älä liikuta kukkaruukkua tai keppiä. Mikäli käytät aurinkokelloa koko vuoden, sinun täytyy kääntää ruukkua kesä- ja talviaikaan siirryttäessä. Mihin suuntaan käännät kelloa? Mihin suuntaan varjo kulkee päivän aikana?

Tiesitkö?

Aurinkokellon avulla voidaan määrittää ajankulkua ainoastaan päiväsaikaan. Erityisesti merenkulussa oli ennen aikaan tärkeää tietää ajankulku myös yöaikaan, jotta osattiin laskea nousu- ja laskuvesien ajankohdat. Yöllisien kellonaikojen selvittämiseksi keksittiin keskiajalla laite nimeltä ”nocturnal”, joka tarkoittaa ’yöllistä’. Laitteen toiminta perustuu tähtien sijaintiin ja liikkeeseen öisellä taivaalla.

Lue lisää ajasta ja aikavyöhykkeistä täältä