Heijastava kananmuna

Oman peilikuvan katseleminen kananmunasta kuulostaa hullunkuriselta ja mahdottomalta. Jippolan professorit löysivät kuitenkin keinon, jolla moinen mahdottomuus saatiin mahdolliseksi. Kokeile ja hämmästy!

Tarvitset:

raa’an kananmunan
vesilasin, puolillaan vettä
kynttilän
tulitikut
pihdit

Ohjeet;

1. Kastele kananmuna ja pyyhi se kuivaksi. Sytytä kynttilä ja laita kananmuna pihteihin.

2. Pyörittele kananmunaa tulen yllä. Kananmuna pitää laittaa lähelle tulta, jotta se nokeutuisi. Yritä saada kananmunan kaikki pinnat mahdollisimman tummiksi. Jos kananmuna jää harmaaksi, eikä se nokeudu kunnolla, koe ei onnistu. Kannattaa pyytää aikuinen avuksi, jottei tulen kanssa synny vahinkoja.

3. Kun kananmuna on noesta musta, anna sen jäähtyä 15 minuuttia.

4. Kananmunan jäähdyttyä, laita muna varovaisesti vesilasiin. Huomaat, että munan pinta muuttuu hopeansävyiseksi ja pystyt näkemään oman peilikuvasi vesilasista.

Selitys

Peilikuva johtuu noen ominaisuuksista. Noki koostuu hiilipölystä, joka hylkii vettä. Koska pöly ei sekoitu veden kanssa, jää pölyn ja munan väliin aluksi ohut ilmakerros. Tämä ilmakerros saa aikaan peilikuvan muodostumisen. Vaikutus kestää muutaman minuutin, kunnes ilma liukunee veteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *