Rakennetaan ötököitä

Tässä tehtävässä tutustutaan ötököiden ja erityisesti hyönteisten ja hämähäkkieläinten rakenteeseen. Tehtävä sopii hyvin perheen pienimmille.

 

Tarvikkeet:

  • kiviä, keppejä, lehtiä ja kaikkea muuta luonnosta löytyvää rakennusmateriaalia
  • luuppi tai suurennuslasi

Tehtävää varten etsitään luonnosta muutamia kiviä ja keppejä, joiden avulla rakennetaan malli hyönteisen ja hämähäkin ruumiinrakenteesta.

Työohje

Etsi luonnosta muurahainen, joka on yksi yleisimpiä hyönteisiämme. Tutki muurahaista luupin tai suurennuslasin avulla ja tarkastele, kuinka monesta osasta muurahaisen vartalo muodostuu? Entä kuinka monta jalkaa muurahaisella on? Tee havaintojesi perusteella malli muurahaisen vartalosta kivien ja keppien avulla.

Yritä löytää myös hämähäkki ja tarkastele sitä luupin avulla: kuinka monesta osasta hämähäkin vartalo muodostuu? Entä kuinka monta jalkaa sillä on? Tee havaintojesi perusteella malli hämähäkistä muurahaisen viereen. Vertaile muurahaista ja hämähäkkiä: miten ne eroavat toisistaan?

Mitä muita ötököitä löydät? Tee niistä samanlaisia malleja käyttäen apunasi kaikkea ulkoa löytyvää materiaalia, mielikuvitus on rajana! Kun olet valmis, pyydä kaveria tai vanhempia tunnistamaan rakentamasi eliöt.

Aikuinen voi ohjata pohtimaan esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

  • Kuinka hyönteiset ja hämähäkit eroavat toisistaan rakenteeltaan?
  • Mistä tunnistat hyönteisen?
  • Monestako osasta sinun vartalosi muodostuu ja montako raajaa sinulla on?

Näin tunnistat:

  • Hyönteisen tunnistaa siitä, että sen ruumis muodostuu kolmesta osasta: etu-, keski- ja takaruumiista sekä kolmesta jalkaparista eli yhteensä kuudesta jalasta.
  • Hämähäkin tunnistaa siitä, että sen ruumis muodostuu vain kahdesta osasta; etu- ja takaruumiista. Lisäksi hämähäkillä on neljä jalkaparia eli yhteensä kahdeksan jalkaa!
  • Lisäksi luupin avulla voit laskea hämähäkin silmät, joita on yleensä 6-8 kappaletta kun taas hyönteisillä niitä on vain 2.

Huom! Tehtävää voi laajentaa halutessaan esimerkiksi tekemällä mallit taikataikinasta tai muotoilusavista. Pienemmille lapsille voi antaa myös valmiit pohjat, joihin he asettavat oikeat kappaleet.

Työohje pdf-muodossa: Rakennetaan ötököitä