Harjoituskerta 6

Tällä kerralla kävimme ensin kirpeässä pakkassäässä otamassa gps-laitteella koordinaattipisteitä. Valitsimme parini kanssa aiheeksi pyöräilytelineet, joiden löytäminen lumen seasta oli hiukan haasteellista. Gps-laitteen koordinaattipisteet laitettiin ylös ja kirjattiin luokassa excel-tiedostoksi. Nämä tiedot yhdistettiin Map-infon tietokantaa ja näin havaitsemamme pyöräilytelineet saatiin kartalle pisteiksi.

Tämän jälkeen harjoittelimme tehtävää, jossa tutkittiin Helsingin alueen pelikoneita. Excel-tietokanta pelikoneista tuotiin Map-infoon ja pelikoneet paikannettiin katuosoitteiden kautta. Tarvittiin kuitenkin ensin muutaman työvaihe, ennen kuin excel-tiedoston osoitteet ja map-infon osoitteet vastasivat toisiaan.

Itsenäistehtävänä oli hakea taulukkotietoa maanjäristyksiä käsittelevältä Internet-sivustolta ja luoda niiden kautta teemakartta maanjäristyksistä. Tarkoituksena oli valita eri suuruisia järistyksiä richterin asteikolla. Taulukon koordinaattiluvuilla maanjäristyspisteet saatiin paikannettua kartalle.

Tuotin ensin kartan, jossa eri richterin järistyksen olivat samalla kartalla eri värisin pistein. Tämä kuitenkin vaikutti sekavalta karttaesitykseltä. Tämän jälkeen tein 7.7, 7.0 ja 6.5 richterin järistykset eri kartoilla. Kartoista voidaan havaita, että voimakkaimpia järistyksiä on vähemmän kuin lievempiä.  Olisin voinut valita verrattavaksi vielä pienempiä järistyksiä esimerkiksi 5.0 richterin asteikolla. Kuten Markus Jylhä on blogissaan tehnyt.  Tällöin keskiselänteet ja laattojen reunat olisivat myös  tulleet esiin, sillä loittonemisvyöhykkeillä järistykset eivät ole niin voimakkaita. Tällaisella esityksellä olisi voinut opettaa, että alityöntö- ja törmäysvyöhykkeillä sekä esimerkiksi vanhoilla laattojen saumakohdilla tapahtuu voimakkaita järistyksiä. Kun taas meren pohjassa loittonemisvyöhykkeillä, järistykset ovat lievempiä. Tällaisella esityksellä olisi voinut myös esittää maanjäristysten sijoittuvan laattojen saumakohtiin. Olisin voinut valita järistystä kuvaavat pisteet myös pienemmiksi, sillä nyt isot tähdet näyttävät peittävän pisteitä alleen. 

Maanjäristys 7.7 richteriä
Maanjäristys 7.0 richteriä
Maanjäristys 6.5 richteriä

Lähde: Jylhä, M. 2011. Markus Jylhän blogi. Kurssikerta 6.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *