Harjoituskerta 7

Viimeisellä kurssikerralle meidän tuli itse laatia alusta lähtien teemakarttaesitys. Ensin tuli hankkia tilastoaineistoa, joka sitten liitettiin Map-infoon. Itse valtsin aiheeksi Euroopan Unionin alueen alkoholin väärinkäyttöön ja itsemurhiin kuolleiden määrän 100t asukasta kohden vuonna 2005. En tiedä tuntuuko Map-infon kanssa työskentely jo niin raskaalta, että valitsemani aihekaan ei ole kevyemmästä päästä. Valitsin kyseisen vuoden, koska siltä oli parhaiten tilastoaineistoa saatavissa eri valtioista. Huomasin tilastoja tarkastellessani, että joltain mailta oli hyvin harvoin tai ei lainkaan arvoja kyseisissä tilastoissa. Italian kohdalla arvot olivat pysyneet joka vuosi samoina, joka on hämmentävää, sillä kaikissa muissa valtioissa arvot olivat vaihdelleet. Italian tulos tuntuukin hiukan epäilyttävältä.

Käytin karttana Artun neuvomaa maailmankarttaa, josta merkitsin erikseen alueeseeni kuuluvat valtiot. Lisäsin tähän tietokantaan kaksi uutta saraketta haluamilleni tiedoille. Yhdistin Excel-tietokannan Map-infon tietokantaan käyttämällä SQL Selectiä ja käytin yhdistävinä sarakkeina valtioiden nimiä. Osa tiedoista tuli mallikkaasti tietokantaan, mutta osan valtioista tiedot puuttuivat, joten syötin puuttuvien tiedot käsin. Tein aiheesta teemakartta esityksen, jossa on kaksi koropleettikarttaa päällekkäin. Käytin molemmissa  kolmea eri luokkaa, jotta luettavuus säilyisi. Alhoholin väärinkäyttöön kuolleet merkitsin selkeästi toisistaan erottuvin värein ja itsemurhiin kuolleet rasterein.

Mielestäni karttaesitys on ihan onnistunut. Kartasta pystyy tulkitsemaan helposti alkoholin väärinkäyttöön ja itsemurhiin kuolleet eri valtioissa. Värit erottuvat selkeästi toisistaan eikä kapeampikaan rasteri sekoita asiaa, sillä keltainen, oranssi ja punainen eivät siltikään muistuta toisiaan. Luokitteluksi valitsin kvantiilin, jossa luokkiin tulee yhtä paljon arvoja. Valinnan heikkoutena on kuitenkin se, että kaikkein suurimmat arvot eivät erotu, jolloin kaikkein huolestuttavimmat alueet eivät tule esiin. Kartasta voidaan havaita, että alkoholiin kuolleiden määrä oli suurinta Ranskassa, Saksassa, Tanskassa, Virossa, Puolassa, Unkarissa, Sloveniassa ja Kroatiassa. Yllättäen Suomi ei kuulu näiden valtioiden joukkoon, sillä Suomen arvot ovat laskeneet 1990- luvun lopun ja  2000-luvun alun arvoista merkittävästi. Itsemurhiin kuolleiden määrä on taas suurinta Ranskassa, Puolassa, Baltian maissa, Suomessa, Sveitsissä, Belgiassa, Kroatiassa, Sloveniassa  ja Unkarissa. Molempien muuttujien kautta huolestuttavimpia valtioita ovat Ranska, Saksa, Puola, Viro, Kroatia, Slovenia ja Unkari. Näiden valtioiden kautta voidaan havaita, että samankaltaiset ongelmat voivat vaikuttaa alkoholin väärinkäyttöön johtaviin kuolemiin ja itsemurhiin. Näissä maissa on havaittavissa seikkoja, jotka edistävät molempia muuttujia. Alholin väärinkäyttöön ja itsemurhiin  johtavien syiden arvaileminen on kuitenkin hankalaa pelkästään karttaesityksen avulla. Alholin väärinkäyttö ja itsemurhat ovat myös muuttujia, jotka edesauttavat toinen toisiaan. Alholin väärinkäyttä saattaa johtaa itsemurhaan ja läheisen itsemurha saattaa edesauttaa alkoholin väärinkäyttöä. Syitä voisivat olla työttömyys, nuorisotyöttömyys,  köyhyys, suuret elintasoerot, syrjäytyminen sekä vallitseva kulttuuri.

Viimeisen kurssikerrankin läpikäyneenä voin todeta hahmottavani kokonaisuutena sen, mitä kaikkea Map-infolla voidaan tehdä. Osaamiseni on kuitenkin vielä alkuasteella, sillä tarvitsen vielä käyttäessäni sovellusta ohjeita, joita seurata. Olen myös oppinut samalla Markus Jylhän tapaan paljon tietoa kartografisesta esittämisestä. Olen oppinut minkälainen on hyvä karttaesitys ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat.  Jos kuitenkin haluan syventää osaamistani, kurssi antaa tälle hyvät lähtökohdat, sillä alkeet on nyt suoritettu.

EU-maiden alkoholin väärinkäyttöön ja itsemurhiin kuolleiden määrä 100t asukasta kohden vuonna 2005

Lähteet:

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tps00122&plugin=1

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&language=en&pcode=tps00140&plugin=1

Jylhä, M. 2011. Markus Jylhän blogi. https://blogs.helsinki.fi/majylha/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *