2. kurssikerta: projektiot

Tänään luennon aiheena oli erilaiset aineistot ja projektiot. Tutustuimme esimerkiksi eri aineiston tuottajiin ja latasimme niiden WFS-rajapintoja QGIS:ssä. Innostuin tutkimaan myös oman asuinkaupunkini, Vantaan, WFS-rajapintaa. QGIS:ssä harjoittelimme valintojen tekemistä ja projektioiden vääristymien vertailua ja tulosten esittämistä kartalla.

Ennen karttojen luomista vertailimme tietyn etäisyyden ja pinta-alan vaihtelua eri projektioilla. Kirjoitin kyllä eri numeroita muistiin, mutta en tajunnut ottaa arvoja muistiinpanosivulta talteen. Esimerkiksi Luukas Mickelsson on tehnyt blogiinsa hienon vertailutaulukon Mercator ja TM35FIN -projektioiden välisistä pituus ja pinta-alaeroista. Myös Anni Lindegren on koonnut blogiinsa arvoista taulukon, josta löytyy edellisten projektioiden lisäksi myös LAEA Europe, ETRS89 -projektio. Heidän taulukoistaan näkee saman asian kuin kartoistani: Mercator -projektiolla etäisyydet ja pinta-alat ovat huomattavasti suuremmat kuin TM35FIN -projektiolla.

Karttaprojektion avulla maapallon pinta piirretään kaksiulotteiselle pinnalle. Pallomaista maapalloa ei voida mitenkään piirtää kaksiulotteisena ilman, että siinä esiintyy vääristymiä esimerkiksi pinta-alassa tai muodossa. Suomessa käytetään usein ETRS-TM35FIN -projektiota, josta käytän tässä blogitekstissä lyhennettä TM35. Vertasimme luennolla Mercator-projektion ja TM35 välistä mittasuhteiden vääristymistä ja kuvasimme sitä kertoimella, ja teimme tilannetta havainnollistavan kartan (kuva 1). Lisäksi harjoittelin vielä itsenäisesti tunnilla opittua ja tein kaksi muutakin vertailua (kuva 2 ja 3).

Päätin tehdä kaikki tämän kurssikerran kartat samalla taustaprojektiolla, TM35:lla, koska esimerkiksi Mercator-projektiolla Suomi näyttää sivuttaissuunnassa liiskaantuneelta. Lisäksi halusin, että kaikissa kartoissa on kahdeksan luokkaa. Kartathan (kuvat 1-3) näyttävät äkkiseltään hyvin samalta, mutta eron huomaa, kun katsoo vääristymäkertoimia ja luokkien suuruuksia. Selvästi vääristävin projektio tässä vertailussa on Mercator-projektio, jonka vääristymät ovat Suomessa noin nelikertaisesta kahdeksankertaiseen. Vastaavasti Robinson ja Winkel I -projektioilla vääristymät ovat Etelä-Suomessa aika pienet ja Pohjois-Suomessa vajaat puolitoistakertaiset.


Kuva 1. TM35 ja Mercator -projektioiden väliset vääristymäkertoimet.


Kuva 2. TM35 ja Robinson -projektioiden väliset vääristymäkertoimet.


Kuva 3. TM35 ja Winkel I -projektioiden väliset vääristymäkertoimet.

Lähdeluettelo:

Lindegren, A. QGIS ja projektiot “Anni Lindegren – Geoinformatiikan menetelmät” -blogissa 25.1.2023. https://blogs.helsinki.fi/ablindeg/ Viitattu 7.2.2023

Mickelsson, L. Viikko 2 Projektiovääristymien vertailua Suomen alueella “Geoinformatiikan menetelmät 1” -blogissa 27.1.2023. https://blogs.helsinki.fi/luukasmi/ Viitattu 7.2.2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *