7. kurssikerta: oma kartta luonnonsuojelualueista

Kurssin viimeiseksi työksi aloin tekemään omaa karttaa, jota olin jo ajatellut vähän etukäteen. Minua kiinnosti tutkia luonnonsuojelualueita ja niiden osuutta eri alueilla. Hyödynsin WFS-palvelinosoitetta, josta sain Suomen uusimpia aluejakoja. Harkitsin kuntien, maakuntien ja ELY-alueiden mukaan jaettujen alueiden välillä. Päädyin ELY-alueisiin, koska luonnonsuojelualueaineistot olivat myös jaoteltu niihin. ELY-keskus on elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, joka hoitaa oman alueensa valtionhallinnon alueellisia toimeenpano- ja kehittämistehtäviä.

Latasin luonnonsuojelualueaineistot SYKEn aineistoista, mutta niistä löytyikin työtä tehdessä muutamia vikoja. Ensimmäinen oli se, että niiden geometriassa oli jotain häikkää, mutta pääsin kiertämään ongelman helposti Arttu-open ohjeiden mukaan Fix geometries -työkalulla. Lisäksi selvisi, että luonnonsuojelualueet oli jaoteltu vähän eri tavalla, esimerkiksi Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-alueilla olevat luonnonsuojelualueet oli kaikki nimetty Varsinais-Suomen alle. Jouduin itse piirtämällä rajata alueita, jotta pystyin pitämään saman aluerajauksen (ELY-alueet). Laitoin SYKElle asiasta viestiä, että onko tosiaan tarkoitus, että aluerajaus on tuollainen.

Halusin siis tutkia, kuinka suuri osa kunkin ELY-alueen luonnosta on suojeltu. Tarkastelin sekä valtion että yksityisten omistamia luonnonsuojelualueita, jotka sain tosi helposti yhdistettyä QGIS:ssä vain Ctrl C + Ctrl V! Sen jälkeen rajasin pois merellä olevat luonnonsuojelualueet Clip-toiminnolla. Hyödynsin valintatyökalua ja laitoin arvot Exceliin, jossa laskin kullekin alueelle oman osuutensa. Sain Excel-tiedostosta helposti csv-muotoisen, mutta sen liittäminen QGIS:ään kesti hieman. Lopulta sain kuin sainkin osuusarvot yhdistettyä tietokantaliitoksella (join-välisivu). Sitten pääsinkin jo loppusuoralle, kun piti saada enää arvot näkyviin ja koropleettikarttaan vähän väriä. Totesin taas kerran, että QGIS:ssä arvojen/tekstin saaminen esille on vähän kehnoa, mutta sain aseteltua luvut ihan kivasti loppujen lopuksi. Ehkä eniten jäi ärsyttämään luku Ahvenanmaan päällä, mutta numerolla oli pakko olla tausta, jotta se erottuisi taustasta. QGIS oli kotikoneella tosi hidas ja monta kertaa pelkäsinkin, että se heittää jossain kohti yhtäkkiä pihalle. Alla komeilee tämä viimeisin tuotos (kuva 1). Tajusin näin jälkikäteen, että kuvaanhan olisi voinut toki vielä merkitä lähteenkin, mutta tyydyin nyt laittamaan sen kuvatekstiin.


Kuva 1. Yksityisten ja valtion omistamien luonnonsuojelualueiden osuus ELY-alueiden pinta-alasta. Lähde: Suomen ympäristökeskus (SYKE), Tilastokeskus.

Nyt on tämä geoinformatiikan kurssi loppuun taputeltu ja koen ottaneeni harppauksen QGIS-taidoissani viimeisen 7 viikon aikana! Olen samaa mieltä Aleksi Laurialan kanssa siitä, että QGIS:sän käytössä on vielä paljon opittavaa, mutta pääsimme jo vähän kokeilemaan siipiämme viimeisen itsenäisen harkkatyön parissa. Viimeisellä kerralla nimittäin ei enää klikkailtu sokeasti opettajan perässä vaan päästiin kokeilemaan ja käyttämään omia taitojamme itsenäisemmin.

Yksi asia jäi vielä mietityttämään: Mitenköhän sanaa QGIS kuuluisi taivuttaa 😀

Lähdeluettelo:

Lauriala, A. Harkka 7 “Aleksi bloggaa” -blogissa 2.3.2023. https://blogs.helsinki.fi/laleksi/ Viitattu 4.3.2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *