Sauna-arvostelut

Sauna-arvosteluun kuulunee ainakin seuraavat asiat:

 1. Arvostelija/Arvostelijat
 2. Mikä sauna on kyseessä ja millaisessa tapahtumassa siellä kävit (maininta, jos saunakerhon oma excu). Myös hieman tietoa siitä millaisessa seurassa saunassa kävit.
 3. Tieto, jos kyseessä on uusinta-arvostelu. (Esim. 2. arvostelu  saunannimi)
 4. Saunantyyppi
 5. Yleinen viihtyisyys
 6. Löylyt
 7. Arvosana kouluarvosanoin (4-10).

7 Responses to Sauna-arvostelut

 1. Sanna says:

  Arvostelija: Sanna Särkikoski
  Sauna: Holman kurssikeskus, Klaukkala Nurmijärvi : pienempi rantasauna
  Saunaa testattu työporukan kehitys/virkistyspäivän yhteydessä

  Samassa rakennuksessa on 2 saunaa saunatupineen ja suihkutiloineen. Molemmilla saunoilla oli oma terassi, mutta laituri oli yhteinen.

  Ilmeisesti alunperin melko vanha saunarakennus oli rempattu hieman erikoisen oloisesti yhdistämällä vanhoihin tummuneisiin hirsiin uutta vaaleaa paneeliseinää. Tämä hieman pisti silmään, vaikka muuten miljö ja saunarakennus oli kyllä siisti ja mukava, bonusta saunatuvan takasta. Tosin vessa olisi ollut mukava lisä sisätiloissa (Erillinen huussirakennus saunan takana).

  Löylyä paikan sähkökiuas kyllä antoi, tosin löylyt olivat melko pistävät ja nopeahkosti laimenevat. Kiuas ei myöskään kuollut, vaikka saunassa muutama tunti vierähtikin.

  Kokonaisuutena hyvää 8 tasoa.

 2. Peksi says:

  Arvostelija: Pekka Rantala
  Saunan sijainti: Väinö Auerin Katu 1 (Helsinki), pesulasta katsoen idänpuoleinen sauna
  Saunan nimi: Taloyhtiön sauna
  Saunatyyppi: Sähkökiuas
  Tilavuus: noin 30 kuutiometriä
  Yleisarvosana: 6

  No kaipa sitä voisi jotain omankin taloyhtiön saunasta kirjoitella. Eli kyseessä on tällä kertaa Kumpulassa HOASin taloyhtiössä sijaitseva yhteissauna. Talot on rakennettu joskus 80-luvun lopulla suoraan moottoritien varteen ja myös sauna lienee saman älynväläyksen peruja. Toisaalta, sauna kyllä jollain tavalla sopii nimenomaisesti tähän talonyhtiöön. Miksi näin, lukekaa eteenpäin!

  Talot remontoitiin juuri ennen kuin itse muutin tänne asustelemaan ja myös sauna oli aluksi pitkään suljettuna. Toivoin tietysti myös sen johtuvan saunan remontoinnista, mutta toivo oli turha. Ilmeisesti sauna oli aluksi suljettu vain terveysmääräysten vuoksi kunnes sopivat viranhaltijat saatiin lahjottua. Saunan sisusta on nimittäin ällöttävän likaisessa kunnossa ja lauteiden alle en ole ikinä uskaltautunut edes katsoa. Saunaa ei ole varmasti siivottu sen jälkeen kun se rakennettiin (jos silloinkaan), varmasti ei ole.

  Myös suihku- ja pukutilat jatkavat samaa tyylisuuntaa, jota voisi kuvata lyhyesti ilmaisulla paskainen. No, löylyt sinänsä ovat yllättävän hyvät, josta syystä sauna saa muikean arvosanan 6. Huonoin puoli itse löylykokemuksessa (näin fysikaaliselta kannalta) on, että ilmanvaihto on saunassa aavistuksen huono ja löylyt ovat enemmän mallia tukalat kuin raikkaat. Kiuas on joka tapauksessa asiallinen ja sinne saa kaataa ihan kunnolla vettä ennen kapistuksen hyytymistä.

  Saunaan liittyy myös joitain persoonallisia erikoisuuksia, joista mainittavimmat ovat valojen sammuminen tasan kello 22:10 ja jostain polyprolenaatista tehty hirvimaski pukeutumistiloissa.

  Loppukaneetti: tänne jaksaa raahautua juuri ja juuri Kumpulanmäeltä.

  Plussat:
  + Sauna on lähellä
  + Kiuas on ok
  + Tänne pääsee joka viikko
  + Saunassa voi aina päivitellä sen likaisuutta. Jotain keskusteltavaa kiusallisten hiljaisuuksien aikana siis
  + Sauna sopii hyvin taloyhtiön yleiseen tunnelmaan

  Miinukset:
  – Sauna on likainen
  – Tunnelma on huono
  – Lähin vesistö on turhan kaukana
  – Mainitsinkohan jo likaisuuden?
  – No kyllä tähän jotain vielä kuuluisi, mutta en nyt näin keskellä yötä keksi enää mitään

 3. Sanna says:

  Arvostelija: Sanna Särkikoski
  Sauna: Solvalla urheiluopiston pienempi rantasauna, Nuuksio Espoo
  Saunaseurana oli ihanat CSC:n High Performance computing 2012 -kurssin naisosallistujat.

  Saunassa oli tilaa noin 6-8 hengelle mukavasti, mutta kyllä sinne olisi enemmänkin mahtunut tiivistämällä. Saunoja oli samassa rakennuksessa 2, omilla “pukuhuonetiloilla” ja sisäänkäynnillä. Molemmilla saunoilla oli myöskin omat terassit ja laiturit (laitureille tosin oli molemmista saunoista näköyhteys). Kahdelle täysin eri porukalle olivat saunat ehkä hieman liian lähekkäin, mutta samalle porukalle taas hieman liian erilliset omine erillisine terasseineen. Tosin pukuhuoneina toimi isoikkunaiset valoisat lepohuoneet, jotka olivat ihanat saunan jälkeiseen lekotteluun, mutta ujolle saunojalle hieman liian avoimet vaatteiden vaihtoon. Myöskään varsinaista tilaa vaatteille ei “pukkarissa” ollut.

  Suihkutilassa oli 2 suihkua ja valoisaan skandinaaviseen tyyliin kivasti sopivat raikkaat turkoosiin vivahtavat pienet kaakelit. Saunatilassa lauteet olivat leveät ja asetettu toisiaan vastakkain hieman pitkulaisen muotoiseen saunahuoneeseen. Saunassa oli myöskin koko seinän levyiset isot ikkunat järvelle päin.

  Naistenpuolella löylyt olivat sopivan terävät, eikä sauna kuollut pidemmistäkään saunoitteluhetkistä. (Ilmeisesti isomman saunanpuolella löylyt jäivät laimeiksi.)

  Kokonaisuudessaan pienempi sauna oli hyvää 8 1/2 -tasoa, mutta loistava saunaseura nosti saunoittelukokemuksen kyllä reippaaseen yhdeksikköön monena iltana. Eräänä leppoisena iltapäivänä saunaikkunasta näkyi suomalaisen järvimaiseman yllä myös kaunis sateenkaari, tällöin saunakokemus kyllä kiipesi täyteen kymppiin.

 4. Peksi says:

  Arvostelija: Pekka Rantala
  Saunan sijainti: Hyytiälän metsäasema, Suomi
  Saunan nimi: Iso sauna
  Saunatyyppi: kertalämmitteinen puusauna
  Tilavuus: noin 50 kuutiometriä
  Yleisarvosana: 9,5

  Hyytiälän metsäaseman iso rantasauna on myös legendaarisessa maineessa. Jotkut pitävät tätä jopa parhaana saunana missä ovat ikinä käyneet. Itse en ehkä rankkaa tätä ihan niin korkealle omassa sarjassani, mutta saunomiskokemus on ollut myös tässä saunassa kiistatta lähes aina erinomainen.

  Saunan erikoisuus on sen kertalämmitteisyys. Kiuas sisältää noin kaksi kuutiota kiviä ja koko systeemi lämmitetään kuumaksi vain kerran. Tämän jälkeen kiuaskivissä pitäisi riittää lämpöä parhaassa tapauksessa aina seuraavaan aamuun saakka…

  Alkuillasta kiuas saattaa olla jopa turhankin kuuma, mutta tunnelma tasoittuu nopeasti ja loppuillasta kiuas saattaa jopa tuntua kylmältä. Tämä on kuitenkin harhaa, sillä kiuas vain luovuttaa lämmön hitaammin pintakivien ehdittyä jo jäähtyä. Ominaisuus johtaa helposti tuskallisiin tappolöylyihin, kun kuumuus nousee salakavalan lineaarisesti ja samaan aikaan kiukaalle heitetään jatkuvasti uutta kuupallista lisälämmön toivossa.

  Saunan toinen erikoisuus on sen koko: saunomaan mahtuu parhaassa tapauksessa kymmeniä ihmisiä. Koosta seuraa myös toinen mielenkiintoinen, joskin vahvistamaton ilmiö: seisovat löylyaallot. Kovan saunomisen aikana löyly kimpoilee seinien välissä, jolloin tottumaton saunoja voi luulla pahimman kuumuuden jo helpottaneen, kunnes löyly iskee takaisin…

  Kaiken kaikkiaan saunomiskokemus on tässä saunassa lähes omaa luokkaansa. Erityisesti löylyjen pehmeys ja tiukkuus samanaikaisesti on jotain mitä ei ole muissa saunoissa tullut vastaan. Jos olisin pakotettu löylyitsemurhan tekoon, tekisin sen tässä saunassa. Mutta kuten toisaalta aiemmin mainitsin, kokonaiskokemus ei yllä mielestäni Hyytiälän pikkusaunan tasolle. Suurimpana syynä tähän on kenties tunnelma, joka on pienemmässä saunassa reilusti intiimimpi ja parempi. Myös suihkut ja muut modernit hupsuudet laskevat fiiliksiä.

  Plussat:
  + Ainutlaatuinen löyly
  + Saunojia mahtuu tarvittaessa paljon
  + Saunasta pääsee järveen uimaan
  + Hyvin järjestetyt saunavuorot. Myös sekasaunaoptio on olemassa.
  + Pukeutumis- ja jäähdyttelytilat ovat esimerkilliset

  Miinukset:
  – Sauna lämmitetään ilman erillistä pyyntöä vain tiistaisin ja torstaisin
  – Tunnelmasta jää puuttumaan jotain oleellista

  Loppukaneetti: tänne kannattaa tulla melkein mistä vain.

 5. Peksi says:

  Arvostelija: Pekka Rantala
  Saunan sijainti: Hyytiälän metsäasema, Suomi
  Saunan nimi: Pieni sauna
  Saunatyyppi: tavanomainen puusauna
  Tilavuus: noin 25 kuutiometriä
  Yleisarvosana: 10-

  Hyytiälän metsäaseman pieni rantasauna on eräs henkilökohtaisia suosikkejani. Olen vieraillut siellä kymmeniä kertoja enkä koskaan kyllästy kokemukseen. Sauna nyt vain on lähes täydellinen! Joskus saunassa on tullut käytyä jopa monta kertaa päivässä. Tämänhetkinen ennätys on saunomisen aloittaminen kello 10 aamulla ja sieltä poistuminen joskus klo 4 aikaan seuraavana aamuna…no, rehellisyyden nimissä välissä oli toki pari taukoa enkä ole myöskään aivan varma tuosta lopetusajankohdasta.

  Plussat:
  + Kiuas on kerrankin riittävän iso ja tehokas
  + Kiuas on puukiuas
  + Löylyt ovat mainiot. Sopivan kireät, mutta kuitenkin miellyttävän pehmeät. Eivät kuitenkaan mitkään ällöpehmeät!
  + Sauna on sopivan kokoinen – myös isommalla porukalla saunominen onnistuu
  + Pukeutumis -ja jäähdyttelytilat ovat asianmukaiset
  + Saunasta pääsee suoraan järveen uimaan
  + Hyvin järjestetyt saunavuorot. Myös sekasaunaoptio on olemassa.
  + Saunomistunnelma on hieno
  + Sauna on hieman syrjässä, saa olla rauhassa

  Miinukset:
  – Sauna lämmitetään ilman erillistä pyyntöä vain tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin

  Rajapinta:
  +- Saunasta ei löydy suihkua ja kuuma vesi lämmitetään padassa. On makuasia pitääkö tätä heikkoutena. Omasta mielestäni ko. seikka kohottaa vain saunomisen tunnelmaa.

  Loppukaneetti: tänne kannattaa tulla jo Helsingistä saakka.

 6. Peksi says:

  Arvostelija: Pekka Rantala
  Saunan sijainti: Blue Lagoon, Islanti
  Saunan nimi: ei tiedossa
  Saunatyyppi: tavanomainen sähkösauna
  Tilavuus: noin 20 kuutiometriä
  Yleisarvosana: 5

  Eksyin taannoisen konferenssin aikana sattumalta Blue Lagoonin saunaan Islannissa. Blue Lagoon on yksi Islannin tunnetuimmista kuumien lähteiden (turisti)alueista ja pulikointialue olikin hieno. Sauna meni kuitenkin suoraan matalimman aidan alta.

  Sauna oli kyllä periaatteessa ihan pätevän näköinen. Fyysinen tuntuma oli kuitenkin kaikkea muuta ja löylyt olivat hyvin vaisut tai oikeammin olemattomat. Kiukaassa teho ei meinannut riittää millään, vaikka hökötys oli iso kuin mikä. Lopullisesti kiuas kuoli siinä vaiheessa, kun tuskastuin riittämättömiin löylyihin ja heitin sinne koko kuupallisen vettä. Muita huonoja puolia olivat liian matalalla sijaitsevat lauteet ja vaatetuspolitiikka: Lauteilla istuttiin uimakamat päällä, mikä ei ainakaan parantanut saunomiskokemusta.

  Joitakin plussiakin toki oli:
  + Sauna oli lähellä uima-aluetta eikä siellä vierailuun mennyt liikaa aikaa
  + Yksi seinä oli kokonaan lasinen – piristävää sinänsä.

  Loppukaneetti: pelkästään tämän takia ei kannata matkustaa Islantiin.

  • perti says:

   Katos, Peksikin on eksynyt Blue Lagooniin. Voin kyllä yhtyä, arvosteluun nimittäin, elokuun lopussa kun tuli lyhyesti siellä vierailtua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *