Korkeakoulujen oma ratkaisu isojen tiedostojen jakoon

Isojen tiedostojen siirtely organisaation sisällä tai organisaatiosta toiseen on tavanomainen tarve. Toistaiseksi tiedostojen välitys on ollut melko villiä – välillä käytetään FTP:tä tai erilaisia verkkojakoja, välillä korkeakoulujen omia palveluita ja välillä yleisiä pilvipalveluita tiedostojen lähettämisestä mailien liitteinä aina Dropboxin käyttöön. Nyt tarpeeseen on vihdoin uusi, organisaatioiden omaan käyttäjätunnistukseen pohjautuva vaihtoehto.

Eri maiden tutkimusverkkojen yhdessä kehittämään FileSender-alustaan pojautuva tiedostojen välityspalvelu on nyt testikäytössä – alla pikaiset käyttöohjeet:

  1. avaa selaimella osoite https://filesender.terena.org
  2. klikkaa ‘logon’-näppäintä
  3. valitse ‘Nordic countries’ välilehti
  4. valitse oma organisaatiosi (esim. University of Helsinki)
  5. kirjaudu normaalisti sisään kotikorkeakoulun tunnuksilla (ja muistathan AINA omia tunnuksiasi verkossa antaessasi tarkastaa, että tunnuksia kysyvä sivu on oman korkeakoulun palvelin – kuten https://idp.it.helsinki.fi/ !)
  6. anna tiedoston vastaanottajan sähköpostiosoite, otsikko, viesti, vanhenemispäivämäärä (mihin asti tiedosto on haettavissa), valitse lähetettävä tiedosto ja hyväksy käyttösäännöt
  7. klikkaa lähetys päälle

Filesender hyödyntää Flash pluginia tiedostojen lähetyksessä 2 gigatavuun asti. Sitä suuremmat tiedostot lähetetään nykyisellään Google Gears-lisäosaa hyödyntäen (tosin FileSenderin kesällä julkaistavassa 1.5 versiossa isojen tiedostojen lähetys siirtyy Gearsin sijaan toimimaan HTML5:n päällä, mikä helpottaa jättikokoisten tiedostojen siirtoa, sillä Gears ei toimi kaikilla alustoilla eikä ole vakiona esim. HY:n standardikoneissa). Flash-plugin sen sijaan löytyy nykyään lähes joka koneelta, joten alle kahden gigan tiedostojen siirrossa ei pitäisi olla ongelmia. Lisätietoja avointa koodia olevan FileSenderin tekniikasta löytyy ohjelmiston wikisivuilta.

FileSenderin projektipäällikön Jan Meijerin pitämä esitys järjestelmästä TNC2011-konferenssissa löytyy täältä, kelaa videota kohtaan 65:10.

Järjestelmä on pilottikäytössä, mutta sen pitäisi olla täysin toimintakuntoinen. Kuulisin mielelläni käyttökokemuksia tästä vaikkapa kommentteina tähän kirjoitukseen.

Published by

Sami Andberg

IT Specialist (Video and Educational Technology) at the IT Centre

2 thoughts on “Korkeakoulujen oma ratkaisu isojen tiedostojen jakoon”

  1. Hei,

    Mistä löytyvät “terms and policies”, jotka täytyy hyväksyä ennen linkin lähettämistä?

  2. Hei,

    Hyvä kysymys. Pitääpä kysellä asiaa ylläpitäjiltä, näköjään puuttuu näkyvistä ainakin englanninkielisessä versiossa tuo…

Comments are closed.