Sisätautialojen yhteinen koulutusrunko

Sivusto rakenteilla.

Koulutuksen yleiskuvaus

Koulutuksen alussa suoritettava kaikille sisätautialoille yhteinen koulutusrunko tähtää siihen, että valmistuva erikoislääkäri hallitsee sairaalan päivystystoiminnassa tarvittavat perusvalmiudet sekä taitaa tärkeimpien sairauksien diagnostiikan ja hoidon myös sisätautien alalla.

Eurooppalaisen (European Union of Medical Specialists/European Board of Internal Medicine) suosituksen ja skandinaavisten käytäntöjen mukaisesti kaikille sisätautialoille (sisätautien lisäksi endokrinologia, gastroenterologia, infektiosairaudet, kardiologia, kliininen hematologia, nefrologia, reumatologia) yhteisen koulutusrungon (ensimmäiset 2-3 vuotta) jälkeen erikoistuvan tulee kyetä toimimaan sisätautien alalla lääkärintehtävissä siten, että hän

  • hallitsee sairaalan päivystystoiminnassa tarvittavat perusvalmiudet sisätautien alalla ja siihen liittyvillä aloilla, jotta voi toimia sisätautien itsenäisenä päivystäjänä
  • taitaa tärkeimpien sairauksien diagnostiikan ja hoidon sisätautien alalla ja siihen liittyvillä aloilla

Sisätautialojen yhteinen koulutusrunko pätevöittää itsenäiseen sisätautien päivystykseen.

Koulutusrungon aikana erikoistuvien lääkäreiden tulee saada sisätautien alan koulutusta erityisesti sairauksissa, jotka ovat yleisiä ja joita esiintyy päivystystilanteissa (esim. sydän- ja verisuonisairaudet, infektiosairaudet ja gastroenterologia), katso taulukko opinto-oppaan kappaleessa Sisätautialojen yhteinen koulutusrunko. Koulutusta antavien yksikköjen on taattava erikoistuvalle lääkäreille riittävä kierto eri toimipisteiden välillä monipuolisen koulutuksen turvaamiseksi. Koulutusta voidaan suorittaa sisätautierikoisalan koulutusviroissa niissä sairaaloissa, joiden kanssa on tehty koulutussopimus. Oleellista koulutuksessa on sen monipuolisuus. Erityisesti koulutuksen johtaessa ”suoraan” endokrinologiaan, gastroenterologiaan, infektiosairauksiin, kardiologiaan, kliiniseen hematologiaan, nefrologiaan tai reumatologiaan, on huolehdittava siitä, ettei koulutus suuntaudu yksipuolisesti ko. erikoisalaan jo koulutuksen alkuvaiheessa.

Jos osaamistavoitteet muutoin toteutuvat, koulutukseen voi sisältyä muilta erikoisaloilta enintään 3 kk. Hyväksyttäviä erikoisaloja ovat akuuttilääketiede, anestesiologia, geriatria, keuhkosairaudet, kliininen farmakologia, kliininen fysiologia, kliininen kemia, kliininen mikrobiologia, neurologia, patologia, psykiatria, radiologia ja syöpätaudit.

Alan kirjallisuuteen ja muihin tietolähteisiin perehtyminen on tärkeä osa koulutusrungon koulutusta. Suositeltavaa lukemista ovat esim. Duodecimin kustantamat Akuuttihoito-opas ja suomenkieliset alan oppikirjat endokrinologiasta, gastroenterologiasta, infektiosairauksista, kardiologiasta, kliinisestä hematologiasta, nefrologiasta ja reumasairauksista. Lisäksi suositeltavaa lukemista ovat erikoislääkärikuulusteluun sisältyvät julkaisusarjat, erityisesti Duodecim ja Suomen Lääkärilehti sekä JAMA, Lancet ja New England Journal of Medicine (soveltuvin osin).

Koulutusrungon hyväksyy kussakin yliopistossa sisätautien erikoisalan vastuuhenkilö.

Sisätautialojen koulutusrungon osaamistavoitteet löydät Erikoislääkärikoulutuksen opinto-oppaan kappaleesta Sisätautialojen yhteinen koulutusrunko.

Koulutusrungon lokikirja itsearvioinnin tueksi.

Lähde: Erikoislääkärikoulutuksen Opinto-opas 2023

Teoriakoulutus

Sisätautien ja sisätautialojen yhteinen koulutusrungon aikana on suoritettava yhteensä 40 tuntia teoreettista koulutusta laaja-alaisesti sisätaudeilta. Erikoistumisen alkuvaiheessa koulutus pyritään painottamaan alan akuuttien sairauksien diagnostiikkaan ja hoitoon. Koulutusta tulee olla vähintään neljältä eri sisätautialalta (kardiologia, endokrinologia, gastroenterologia, hematologia, infektiosairaudet, nefrologia, reumataudit, akuutit sisätaudit) vähintään 4 tuntia kultakin alalta. Yhden alan koulutustilaisuudesta maksimi on 10 tuntia ja verkkokursseja voi olla enintään 4 tuntia. Toimipaikkakoulutusta ei voi sisällyttää teoriakoulutukseen. Ulkomaisista koulutustilaisuuksista tulee anoa hyväksyntä etukäteen, niidenkin suhteen yhden alan koulutustilaisuudesta maksimi on 10 tuntia.

Lähde: Erikoislääkärikoulutuksen Opinto-opas 2023