Hehei!

Kiva, että selvisit tänne, arvon lukija! Ehkä pari (sataa) sanaa esittelystä ja käytöstä, ennen kuin lähdet seikkailemaan luonnoksella. Tai jos tunnet jo WordPressin, senkun menet: ei tässä sitten mitään uutta ole! Jaa vain kokemuksesi Slackissa tahi kommenttiboxissa, niin saadaan yleinen mielipide aikaiseksi dummysaitin kohtalosta.

Ahaa, jatkoit siis lukemista! Juu elikkäs asiaan. Etusivu näyttää  uusimmat postaukset, joihin voi aika vapaasti laittaa mitä huvittaa. Upotus toimii erityisen nätisti videoille! Etusivu siis päivittyy automaattisesti näyttämään aina uusimmat artikkelit, kuten tämänkin artikkelin. Vain sivuvalikko on pysyvä kokonaisuus (etusivulla), joten sinne voi ”ankkuroida” jotain, jos tarvitsee.

Välilehdille voi taas laittaa pysyvämpiä aineistoja, jotka eivät muutu mitenkään. Sivut ovat nimittäin staattisia kokonaisuuksia, jotka näyttävät vain sen, mitä sinne on laitettu. Ne eivät siis muutu itsestään, joten niitä pitää muuttaa erikseen, mutta suht helppoa sekin homma on.

Muuten sivusto lienee aika suoraviivainen. Admin-muokkaus tapahtuu adminin sähköpostin kautta, joka on tällä hetkellä graafikon sähköposti, sara-pyykola@helsinki.fi. Huomionarvoinen asia: kannattaa olla yliopiston domain, eli helsinki.fi-tunnus. Muuten blogihupi voi muuttua maksulliseksi. Jos tämä dummysaitti päätyy käyttöön, adminin muuttaminen Kumpulan Speksin osoitteeseen (sellainen on olemassa, ainakin sähköpostilistan perusteella, ja luulisin sen toimivan ihan hyvin, mutta vasta testaamalla selviää), muuttaa myös blogin nettiosoitteen muotoon ”blogs.helsinki.fi/kumpulan-speksi-ry”, mikä on parempi kuin nykyinen. Admin voi myös jakaa muokkausoikeuksia muille sähköpostiosoitteille, joten saittiin pääsee käsiksi muutkin. Adminin osoite vain näkyy linkkikentässä, joten se kannattaa muuttaa, jos sivusto otetaan käyttöön.

Loppujen lopuksi sivusto tarjoaa aika vapaat kädet muokkaukseen teemaa ja HTML-koodia lukuunottamatta. Teema taas käytännössä mukautuu kokonaan fontteja lukuunottamatta, joten sivusto on käytännöllisen kätsy, kunhan admin ja postaajat osaa käyttää HTML-koodia sekä admin-sivua. Esimerkkejä muista WordPress-sivuista Helsingin yliopiston järjestöiltä ja mihin kaikkeen alusta taipuu:

Moodi ry

Siula ry

Peduca ry

Itse tähtäsin dummysaitin kanssa vähän Moodin tyyppiseen sivustoon, kuten voi huomata. Selkeä, käyttäjäystävällinen ja helppo ylläpitää. Toki voi olla eri mieltä: sana on vapaa kommenttiboxissa ja Slackissa.

No niin, eikun tutkimusmatkalle siitä!  Mitä voi parantaa, mikä on kivaa? Kommenttiboxi ja Slack on aina avoin palautteelle.

Terkuin, graafikko aka Sara