Kari Enqvist: Tieteen ja teknologian Eurooppa

Professori Kari Enqvist. Kuva: Linda TammistoKari Enqvist on Helsingin yliopiston kosmologian professori. Hän tutkii erityisesti alkuräjähdystä välittömästi seuranneita maailmankaikkeuden ensihetkiä. Enqvist on myös kirjailija ja tunnettu tieteen popularisoija.

Studia Generalia – luennossaan Kari Enqvist tarkastelee muutamin esimerkein Euroopassa 200 viime vuoden aikana tehtyä perustutkimusta ja sen merkitystä nykymaailmalle. Eurooppalainen tiede elää tällä hetkellä vaihetta, jossa se on nousemassa maailmansotien aiheuttamasta ja niiden jälkeisestä notkahduksesta.

Enqvist painottaa luennossaan tieteen pitkien traditioiden merkitystä: niiden puuttuessa mm. Suomi ei ole vielä yltänyt tiedemaailman huipullle, eikä Aasia tavoita Eurooppaa perustutkimuksen saralla vielä pitkään aikaan.

Mutta mikä on eurooppalaisen tieteen merkittävin saavutus? Kysymys on professori Enqvistin mielestä lähes mahdoton, mutta hän nimeää yhdeksi tärkeimmistä Maxwellin yhtälöt. Mitä ne ovat – siitä lisää Studia Generalia – illassa 6.3. Tervetuloa!