Irma Thesleff: Monimuotoisuus syntyy solujen välisestä viestinnästä

Akateemikko Irma Thesleff. Kuva: HY/Ari Aalto

Tämänhetkisen käsityksen mukaan kaikki maapallolla tuntemamme elämä on lähtöisin onnekkaasta tapahtumasarjasta merenpohjan suotuisissa olosuhteissa. Elämän perusmekanismit ovat samat eliölajista riippumatta.

Mistä sitten johtuu lajien uskomaton monimuotoisuus? Miksi eläinlajit ja yksilöt niiden sisällä ovat keskenään erinäköisiä? Miksi minulle kasvoi lyhyet varpaat, ja sisarelleni pitkät ja sirot?

Akateemikko Irma Thesleff kuvaa Studia Generalia -luennossaan eläinkunnan monimuotoisuuden taustalla olevia syitä ja mekanismeja. Thesleffin mukaan monimuotoisuus syntyy jo alkionkehityksen varhaisissa vaiheissa, solujen keskinäisestä vuorovaikutuksesta. Erityisen tärkeää tehtävää tässä “solujen kielessä” hoitavat vuorvaikutuksesta huolehtivat viestimolekyylit.

Irma Thesleff on kansainvälisesti tunnettu kehitysbiologi ja hammaslääketieteen tohtori. Hän tutkii kehitystä ohjaavia mekanismeja Biotekniikan instituutissa Helsingin yliopiston Viikin kampuksella.  Tasavallan presidentti myönsi Thesleffille tieteen akateemikon arvonimen helmikuussa 2014. Arvonimi voi olla samanaikaisesti enintään 12 erittäin ansioituneella tieteentekijällä.

Irma Thesleff luennoi Studia Generalia -luentosarjassa Muuttuvat maailmankuvat 12.2.2015. Luento on kaikille avoin, ja sitä voi seurata myös verkossa suorana lähetyksenä ja jälkikäteen.

Irma Thesleff tieteen akateemikoksi
Akateemikkovideo: Irma Thesleff (Suomen Akatemia)

Lisätietoa tilaisuudesta
Luentosarjan ohjelma ja linkit verkkoluentoihin

Tervetuloa!