9.2. Suomi – sata vai tuhat vuotta?

Torstaina 9.2.2017 klo 17.00–19.00
Porthania, luentosali PI (Yliopistonkatu 3)
Luennot myös verkossa suorina lähetyksinä ja jälkikäteen
Luentosarjan ohjelma ja linkit verkkoluentoihin

Kevään Studia Generalia juhlii maamme itsenäisyyttä pureutumalla Suomeen, suomalaisuuteen ja näitä koskeviin myytteihin. Heti ensimmäisessä illassa päästään isojen aiheiden ääreen, kun professori emeritus Matti Klinge haastaa käsityksemme (vain) satavuotiaasta Suomesta.

“On kyllä oikeutettua viettää syntymä- ja kansallispäiviä. Mutta tällaiset päivät nostavat esiin vain jonkin aspektin murroskausien vaiheista ja seurauksista.”

Professori Matti Klinge, kuva: HY, Ari AaltoLuennossaan Klinge tarkasteleekin Suomen historiaa, sen vaiheita ja murroksia itsenäisyyttä pidemmällä aikajänteellä – aina vuodesta 811 alkaen. Aikakauden 1800-luvun alusta vuoteen 1917 hän nostaa kiistatta käänteentekeväksi.

Vuosien 1917-1920 vaiheita olisi Klingen mukaan joka tapauksessa tärkeää kerrata juuri nyt, niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa: “Riitaa – ja sovinto, Sitä ”itsenäisyyspäivän” voimme toivoa merkitsevän.”

Matti Klinge on Helsingin yliopiston emeritusprofessori, tuottelias tutkija ja kirjoittaja sekä arvostettu yhteiskunnallinen vaikuttaja ja keskustelija. Hän on tutkinut muun muassa  Suomen ja pohjoismaiden, Helsingin kaupungin ja yliopistojen historiaa sekä aate- ja oppihistoriaa. Hän on saanut työstään lukuisia tunnustuspalkintoja. Tutkimuksen lisäksi myös opetustyö on ollut Matti Klingelle aina tärkeää.

Suosittelemme myös:
375 humanistia: Matti Klinge
Helsingin yliopisto ja Suomi 100

STUDIA GENERALIA ON TIEDETTÄ KAIKILLE.
SEN JÄRJESTÄÄ HELSINGIN YLIOPISTON AVOIN YLIOPISTO.
TERVETULOA!

5 thoughts on “9.2. Suomi – sata vai tuhat vuotta?

  1. Hei! Olisiko mahdollista, että teillä on avoinna kaksi suoraa lähetystä “päällekkäin”? Luentosarjan ohjelmasivulla oleva suora lähetys käynnistyy automaattisesti. Tänään on tullut vastaan muutama tällainen tapaus. Ystävällisesti Sanna Saari-Salomeri

  2. Laskin sen varaan, että tämän voi kuunnella jälkikäteenkin, mutta en löydä toimivaa linkkiä. Olenko liian aikaisessa…?

  3. Hei! Olet ihan oikeassa – voi katsoa myös jälkikäteen. Tallenne julkaistaan heti kun se on valmis, todennäköisesti tämän päivän aikana. Yst. Sanna Saari-Salomeri, Avoin yliopisto

Kommentointi on suljettu.