Tietoa promootiosta

HATTU JA MIEKKA

Tohtorinhattu

Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa väitelleiden lääketieteen ja hammaslääketieteen tohtorien hatun väri on vihreä. Helsingin yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta väitelleiden filosofian tohtorien sekä psykologian tohtoreiden hatun väri on puolestaan musta. Sekä vihreää että mustaa hattua koristaa embleemi (kokardi), jossa on lääketieteellisen tiedekunnan tunnus, joka on Asklepioksen sauva laakeriseppeleen sisällä.

Uudet promovendit hankkivat itse tohtorinhattunsa tähän tilaisuuteen, kunniatohtorit saavat tohtorinhattunsa tiedekunnalta. Kaikki muut tohtorinhatun omaavat, mukaan lukien riemutohtorit, seuralaiset ja vieraat, käyttävät omaa tohtorinhattuaan riippumatta väristä ja embleemistä. Ellei tohtorinhattua ole entuudestaan, se kannattaa tilata ajoissa (3kk), koska hatuntekijöillä on ruuhkaa! Yliopistolla ei ole lainahattuja, mutta kollegalta voinee sellaisen lainata (hatun tulee tosin olla oikean kokoinen ja pysyä päässä). Myös Facebook-ryhmästä ”Promootiot kierrättää” voi yrittää löytää hatun.

Tohtorinhattu sekä -miekka otetaan mukaan torstaina 9.6.2022 järjestettäviin pakollisiin harjoituksiin. Hatut ja miekat jätetään tuolloin yliopistolle seuraavana päivänä tapahtuvaa promootiota varten. Jokaisen pitää itse selvästi nimikoida oma hattunsa ja miekkansa (myös lainamiekat)!

Tohtorivieraat tuovat tohtorinhattunsa juhlasaliin vasemmalla käsivarrella ja asettavat sen päähänsä, kun promoottori asettaa oman tohtorinhattunsa päähänsä.

Tohtorinmiekka

Suomessa tohtorinmiekkana käytetään Akseli Gallén-Kallelan suunnittelemaa ainoaa virallista siviilimiekkaa. Miekkana ei saa käyttää sotilasmiekkaa, ulkomaista tohtorinmiekkaa eikä muuhun tarkoitukseen tehtyä miekkaa. Miekkaan tulee Helsingin yliopiston embleemi ja kaiverrus (nimi sekä väitös- tai promootiopäivämäärä).

Tohtorinmiekka kiinnitetään housujen/iltapuvun vyötärölle napilla, lenkillä tai erikoisvyöllä. Tohtorinmiekkaa varten voi joko ommella napin tai lenkin housuihin tai iltapukuun (vasemmalle puolelle) tai käyttää erityistä miekkavyötä. Napin tai lenkin on oltava musta; materiaali on vapaavalintainen. Naisten iltapuvussa hyvä vaihtoehto miekan kiinnittämiseksi on olan yli menevä musta silkkinauha tai puvun alle vyötärölle piilotettava vyö. Jos vyötä pidetään puvun alla, on puvun vasempaan sivusaumaan jätettävä aukko vyötä varten.

Aikaisemmin vihityt tohtorit eivät kanna miekkaa. Miekkoja kantavat vain tässä promootiossa vihittävät tohtorit (promovendit, kunniatohtorit ja riemutohtorit) sekä promoottori, juhlamenojen ohjaaja ja yliairut. Miekkaa pidetään promootiokulkueessa ja Tuomiokirkossa/Kansalliskirjastossa, mutta sitä ei oteta mukaan iltajuhlaan (voidaan jättää vaatesäilytykseen).

Yliopistolla on tarjolla lainamiekkoja. Lainamiekka täytyy varata etukäteen, sillä niitä on rajallinen määrä. Hyväksytyille promovendeille lähetetään tästä tarkempi ohje. Mikäli miekan haluaa ostaa, se onnistuu kilpailutettuun hintaan 280€, suoraan au-holmberg.fi sivustolta, alennuskoodilla Lääkis22. Tästä lisätietoja Promovendien ilmoittautuminen -kohdassa.

PUKEUTUMINEN

Jokainen promootio on omanlaisensa ja se näkyy myös pukeutumisessa. Oheiset ohjeet koskevat tätä promootiota ja ne saattavat poiketa muiden tiedekuntien ja yliopistojen promootioiden pukeutumisohjeista.

Kaikkia promootioon osallistuvia pyydetään noudattamaan kunkin tilaisuuden koodia siltä osin kuin ne oheisissa ohjeissa on määritelty.

Miekanhiojaiset

Virallisesti promootio alkaa miekanhiojaisista, joihin osallistuvat promovendit seuralaisineen.

Tilaisuuteen valitaan frakki (valkoinen liivi) ja kiiltonahkakengät tai täyspitkä, värillinen iltamekko/puku (Huom! Musta iltapuku muuttuu värilliseksi erivärisellä bolerolla, huivilla tms.). Myös virkapuku käy. Tämän pukukoodin mukaisesti pukeudutaan jo aiemmin päivällä pidettäviin harjoituksiin, sillä tilaisuuksien välissä ei ole aikaa vaihtaa vaatteita. Kansallispuku ei kuulu Helsingin yliopiston promootioiden pukukoodiin missään tilaisuudessa.

Miekanhiojaisissa ei käytetä tohtorinhattuja ja -miekkoja tai kunniamerkkejä.

Promootioakti ja -jumalanpalvelus

Promootioakti on juhlallinen seremonia, minkä tulisi näkyä myös pukeutumisessa. Aktissa tohtoripromovendit, kunniatohtorit, riemutohtorit ja muut kulkueisiin osallistujat sekä heidän seuralaisensa pukeutuvat perinteisesti frakkiin ja mustiin liiveihin (ilman taskuliinaa) sekä mustiin, mattapintaisiin kenkiin tai täyspitkään, ei-avonaiseen pitkähihaiseen mustaan juhlavaan iltapukuun (housupuku tai pitkähihainen musta jakku pitkän hameen kanssa ovat myös sallittuja). Turkikset, suuret korut tai päähineet eivät kuulu asuun. Hansikkaita ei tarvita. Kengät ja sukkahousut ovat mustat.

Myös muut vieraat voivat pukeutua frakkiin tai mustaan täyspitkään juhlapukuun. Tohtorinhattua kantavan vieraan kohdalla tämä on suositeltavaa. Tilaisuuteen käy myös tumma puku, joka frakin korvatessaan yleensä on musta, tai vastaavasti lyhyempi iltapuku (hameen mitta nilkka- tai polvipituinen, seuralaisen puvusta riippuen). Virkapuku on myös mahdollinen, mutta kansallispuku ei käy.

Kaikkien, myös seuralaisten ja vieraiden, suositellaan jättävän käsilaukkunsa vaatesäilytykseen, joka on promootion aikana vartioitu.

Promootion tohtorivieraat sekä -seuralaiset voivat ottaa tohtorinhattunsa mukaan aktiin. Myös ulkomaiset tohtorinhatut ovat sallittuja. Hattu tuodaan juhlasaliin vasemmalla käsivarrella ja asetetaan päähän, kun promoottori asettaa oman hattunsa päähänsä. Miehet riisuvat tohtorinhattunsa Maamme-laulun ajaksi promootioaktissa sekä juhlajumalanpalveluksessa. Aiemmin vihityt tohtorit eivät kanna miekkaa mukanaan.

Valtiollisia kunniamerkkejä saaneet käyttävät niitä alkuperäiskokoisina. Sama pätee akateemisiin kunnia- ja ansiomerkkeihin. Osakunta- ja muita nauhoja ei sen sijaan käytetä.

Iltajuhla

Iltajuhlaan pukeudutaan frakkiin ja valkoisiin liiveihin sekä kiiltonahkaisiin kenkiin tai täyspitkään juhlalliseen iltapukuun, eli juhlapukuun, jonka värin voi jokainen valita itse. Valkoiset puvut pyydämme kuitenkin säästämään muihin juhliin. Monista muista promootioista poiketen ei siis tarvitse pukeutua mustaan iltapukuun. Juhlapuku voi olla hihallinen tai hihaton, yksi- tai kaksiosainen; pääasia on, että se on akateemiseen iltagaalaan sopiva. Koruja saa olla. Seuralaiset ja vieraat voivat pukeutua myös virkapukuun.

Hatut ja miekat pyydämme jättämään kotiin tai ravintolan vaatesäilytykseen. Valtiollisia kunniamerkkejä käytetään kuten promootioaktissa.

Yhteistanssit

Iltajuhlassa on mahdollisuus tanssia perinteisiä vanhojentansseja. Jos haluat osallistua yhteistansseihin, tanssikurssia suositellaan.

Maksullinen tanssikurssi järjestetään la 7.5. ja la 14.5.2022 klo 13–15 (paikkana Hoplaxskolan Munksnäs, Solnantie 18, sisäänkäynti sisäpihalla Kadetintien puolella).

Kurssi koostuu kahdesta kerrasta. 1. kerralla (7.5.) harjoitellaan poloneesi, mignon ja cicapo ja 2. kerralla (14.5.) pas d’espagne ja wienervalssi. Voit osallistua myös vain toiselle kerralle, jos et pääse molempina kertoina paikalle.

Tanssinopettajana toimii tanssin ammattilainen, kilpatanssija Kerttu Nieminen os. Sakki.

Osallistumismaksu on 10 euroa (myös silloin, jos pääset vain toisella kerralle paikalle).

Halukkuus tanssikurssille kysytään promovoitaville lähetettävällä lisätietolomakkeella. Muita vieraita pyydetään ilmoittautumaan etukäteen.

Ilmoittautumiset ja tiedustelut osoitteeseen anniina.sakki@hus.fi .

Retki

Promootiojuhlallisuudet päättää retki, joka järjestetään promoottorin kunniaksi. Retken järjestelyistä vastaavat promovendit.

Retki on promootion vapaamuotoisin osuus, joten asun voi valita melko vapaasti. Farkut ja mainosvaatteet eivät kuitenkaan sovi tilaisuuden luonteeseen. Retkellä voi halutessaan käyttää ylioppilaslakkia, mutta ei tohtorinhattua eikä miekkaa.