Second Life Joensuussa ja HY:ssä

Eilen iltapäivällä olivat Joensuun yliopiston oman saaren avajaiset Second Lifessa, ja tapahtuman yhteydessä järjestettiin Best Practise -keskustelutilaisuus.

Mukavan määrän virtuaalisia osanottajia (omalta arviolta 30-40 henkeä) keränneen tilaisuuden ohjelma oli kolmiosainen; ensin saaren isäntien esitystä, sitten kiertelyä ja keskustelua pienryhmissä ja lopulta taas yhteenvetoa ja keskustelua ‘auditoriossa’. Paikalla oli monia alan kotimaisia aktiiveja ja kiinnostuneita. Suurimmat ongelmat alussa olivat monien kokemat ääniongelmat (eivät joko kuulleet tai saaneet omaa ääntään kuuluviin, eli joutuivat turvautumaan tekstipohjaiseen chattiin), sekä perille löytäminen ja penkeille oikein päin istuminen.

Ryhmätyöskentely-ympäristönä Second Life tuntuu huimalta, sillä pienemmissä ryhmissä keskustelu on helpompaa ja aktiivisempaa, ja järjestäjien / asiantuntijoiden on mahdollista kulkea ryhmästä toiseen aivan kuin reaalimaailmassa. Myös ympäristö oli miellyttävä – saaren isännät kertoivat valmisteluissa kuluneen ensin aikaa tiiviimpään rakentamiseen, sitten purkamiseen ja uudelleen eri tavalla tekemiseen, minkä jäljiltä lopputulos oli luonnonläheinen ja avara ympäristö – ja monien mielestä ehdottomasti sen arvoinen; rantaniityllä penkeillä keskustellessa kauhisteli ajatusta, jos samaa sessiota olisi pidetty pienessä ikkunattomassa huoneessa (niinkuin sillä virtuaalimaailmassa olisi väliä .. mutta nähtävästi siis onkin!)

Jälkimmäiseen keskustelusessioon sain hätäratkaisuna viritettyä webikokouksen, jonka kautta ääniongelmista kärsivät saivat ympäristön äänet kuuluviin avaamalla sivun webiselaimeen taustalle, mutta harmittavasti monet tästä kärsineet olivat jo ehtineet lähteä paikalta. Jatkoa ajatellen tällaisiin vararatkaisuihin on nähtävästi hyvä panostaa kaiken varalta…

Eli kokonaisuutena mainio tilaisuus ja näitä on toivottavasti tulossa lisääkin. Second Lifen opetuskäytön mahdollisuudet, edut ja heikkoudet pohdituttavat monia ja siksi tällaiset tilaisuudet jakaa ja keskustella hyvistä käytännöistä ja ongelmista ovatkin tärkeitä.

HY:n osalta tilanne tässä vapun alla on sellainen, että opetusteknologiakeskus on tilannut alueen EduFinlandilta ja tuota voivat siis tukihenkilöt ja muut kiinnostuneet kysellä käyttöönsä varmaankin alkukesästä lähtien. Alue pitäisi olla olemassa jo ennen kesää suunniteltuun tukiverkoston SL-kokoukseen mennessä, joten tervetuloa tutustumaan ympäristöön viimeistään silloin!