Kurssikerta & harjoitus 2

Toisella kurssikerralla käytiin läpi erilaisia datan lähteitä ja sitä, miten esimerkiksi erilaisten rajapintojen avulla päästään eri aineistoihin käsiksi. Kävimme myös hieman läpi erilaisia aineistojen tuottajia, joita ovat mm. Helsingin kaupunki, Tilastokeskus ja Väylävirasto. Väyläviraston tietokannasta latasimme rajapintaa käyttäen Suomen kuntien tietokartan ja hyödynsimme sitä seuraavassa tehtävässä.

Kokeilimme mittaustyökalun käyttöä tutken miten pinta-alat sekä pituudet muuttuvat riippuen mitä projektiota käyttää. Tarkastelin mm. Mercatorin projektiota, Winkel Tripen – projektiota sekä Robinsonin projektiota Cartesian/Taso-pinnalla ja eroja niistä löytyi enemmän ja vähemmän.

Kurssikerralla aloitimme eri karttaprojektiota käyttäen tarkastelemaan pinta-alavääristymiä verraten Suomen TM35-projektioon. Sain tunnin aikana tehtyä opastuksen mukaan kolme erilaista karttaa mutta en saanut enää kotona avattua kaikkia, joten jouduin alkaa tekemään niitä uudestaan. Tunnilla vielä muistin ja osasin tehdä kaikki vaihe vaiheelta oikein, mutta nyt ne olivatkin ykskaks pyyhkiytyneet muistista.  Valitsin vertailtaviksi Plate Carree-projektion (kuva 1) ja Mercatorin-projektion (kuva 2). Pinta-alavääristymä kuvaa vääristymän prosenttiosuutta ja jaoin Plate Carreen luokittelun kymmeneen luokkaan ja Mercatorin kahdeksaan luokkaan havainnolistamisen vuoksi.

Hieman turhautti ensin huomata että kaikki tunnilla tekemäni eivät olleetkaan tallentuneet, enkä saanut selville miksi. Mutta positiivisena puolena oli se, että tulipahan sitten kerrattua ihan kunnolla ja kokeiltua mutkien kautta eri toimintoja. Huomasin että olen toiminut samalla tavalla Kiia Korpisen https://blogs.helsinki.fi/kiiakorp/ kanssa siinä että toistin turhaan joitain toimintoja ja siksi tasoja oli ehkä liiankin kanssa. Mutta tekemällä oppii ja paljon on vielä haasteita, joten niitä kohti.

Kuva 1
Kuva 2

Yksi ajatus koskien aihetta “Kurssikerta & harjoitus 2”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *