Kurssikerta & harjoitus 5

Tällä kerralla harjoittelimme bufferointia ja analyyseja ja aloitimmekin heti alkuun jatkaen Pornaisten parissa. Mittasimme teiden pituuksia sekä peltojen pinta-aloja Sum line lengths ja Intersection – työkaluja käyttäen. Toimintaperiaatteiltaan ne olivat kutakuinkin tuttuja mutta kuten olen aiemmin havainnut; tarvitsen kertausta enemmän tai vähemmän.

Buffereiden tekeminen oli ehkäpä ymmärrettävin ja mukavin työkalu ja sitä tuli käytettyä mm.lentokenttätehtävien kanssa. (kuva 1) Sitä voi käyttää esimerkiksi rajaamaan valitun alueen ulkopuolelle jäävät kohteet esim. uutta tietä suunnitellessa tai selvittämällä minkälainen väestöjakauma on vaikkapa tulevan kaupan ympärillä.

(kuva 1) Malmin lentokentän bufferivyöhykkeet

Kuten olen aiempina viikkoina havainnut, teen paljon toimintoja kokeilemalla, mikä ei aina ole paras ratkaisu, sillä se saattaa sekoittaa pakkaa entistä enemmän. Näitä tehtäviä pakertaessa turhautumisen hetkiä oli useita ja päätin suosiolla jatkaa taistelua seuraavana päivänä. Mutta kuten yleensä, nukkuminen ja tiedon etsiminen toimivat jälleen ja sain viimein vietyä tehtävät loppuun. Olen melko varma, että saamani vastaukset pitävät paikkansa, sillä vihdoin ymmärsin miten käyttämäni toiminnot toimivat. Alla vastaustaulukko.

 Join attributes by location olivat kovassa käytössä ja luulen vihdoin muistavani niiden käyttöperiaatteen. On silti taas lohdullista huomata, etten ole yksin näiden ongelmien kanssa. Jotkut ovat jo kuitenkin jonkin sortin QGis-velhoja, sillä ainakin Joel Schülen (https://blogs.helsinki.fi/jschule/) teksti antoi siitä osviittaa. Kiitos hänelle myös oivista vinkeistä, arvostan tiedon jakamista! Tiedän tarvitsevani lisää toistoa ja harjoitusta miltei kaikkien työkalujen käytössä, mutta tuntuu että pienin askelin oppimisessa mennään koko ajan eteenpäin.

Tsemppiä jokaiselle QGis:n kanssa pakertavalle, I feel you!

 

Lähteet:

https://blogs.helsinki.fi/jschule/

Yksi ajatus koskien aihetta “Kurssikerta & harjoitus 5”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *