Kurssikerta & harjoitus 4

Tällä kertaa en päässyt paikan päälle mutta onneksi Moodlesta löytyi videotallenne, jonka tahdissa tein tunnilla tehtävät harjoitukset, mikä pelastus! Aiheena oli ruudut ja rasterikartat sekä piirtäminen käsillä olevaan kartta-aineistoon. Tietokantojen yhdistäminen ja lisääminen vaatii vielä monen muun ohessa toistoa ja onkin hyvä että sitä jälleen harjoiteltiinkin.

Käytetty aineisto Helsingistä oli varsin massiivinen mutta oma koneeni jaksoi pyörittää sitä mutkitta nopeaan tahtiin. Ensimmäinen kartta (kuva 1) esittää ruotsinkielisten asukkaiden absoluuttista määrää Helsingissä. Huomasin jättäneeni kartan legendaan Helsingin sijaan pääkaupunkiseudun mutta onneksi kyseessä oli vaan harjoitus… Ruudut ovat yhden kilometrin välein ja karttana se on hyvin suurpiirteinen eikä sen informatiivinen arvo ole kovin korkealla. Kartasta voi nähdä että ruotsinkielisten osuus on suurin kantakaupungin alueella. Mikäli ei tunne Helsinkiä, ei kartta paljoakaan tarjoa tietoa, sillä se ei anna mitään infoa kaupunginosista.

Kuva 1. Ruotsinkielisten osuus Helsingissä

Toisen kartan (kuva 2) tein samalla tekniikalla kuin edellisen, mutta pienensin ruutujen kokoa 500 metriin, jotta saisin karttaan tarkkuutta. Tarkasteltavaksi valitsin yli 85-vuotiaiden osuuden Helsingissä ja karttaa tutkiessa voi todeta että he ovat laajalla alueella koko kaupungissa. Isoimpien määrien alueilla sijaitsee mahdollisesti vanhainkoteja ja/tai palveluasumisyksikköjä, joka on selittävä tekijä. Jälleen informatiivisuuden vuoksi kaupunginosien nimet olisi hyvä olla näkyvillä ja vertailun vuoksi koko väestön määrä. Absoluuttisten lukujen esittäminen kartalla toimii yhtä lailla kuin suhteellisten lukujen esittäminenkin ja sillä voi kuvata samankokoisia (ruutu)alueita selkeästi. Kaiken kaikkiaan olen tyytyväinen lopputulokseen ja siihen, että melko helposti sain kartan luotua. Katselin muiden aikaansaannoksia ja pidin erityisesti Susanne Rautamon ideasta rajata alueensa Lauttasaareen (https://blogs.helsinki.fi/rautamos/). En itse edes tullut ajatelleeksi asiaa mutta tallennan nyt idean mieleeni jatkoa varten.

Kuva 2. Yli 85-vuotiaiden osuus Helsingin väestöstä

Aloitin myös rasteriaineiston tutkimista Pornaisten kartan kanssa ja sain aikaiseksi muodostaa siihen korkeuskäyrät (kuva 3). Harjoittelin myös rinnevarjostuksen lisäämistä ja Pornaisten kanssa jatkammekin seuraavalla kurssikerralla. Ensi kertaan siis!

Kuva 3. Pornainen korkeuskäyrineen

Lähteet:

https://blogs.helsinki.fi/rautamos/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *