Kurssikerta & harjoitus 7

Viimeisellä kerralla oli tarkoitus tehdä oma kartta vapaasti valitusta alueesta ja aika nopeasti päädyin Saksaan. Valtio koostuu kuudestatoista osavaltiosta pääkaupunkinaan Berliini, joka itsessään on yksi osavaltioista. Aiheeksi valitsin väkiluvun osavaltioittain ja kaikki yli viidensadantuhannen asukkaan kaupungit, joita on yhteensä 14. Hieman yli puolet (8) niistä on osavaltioidensa pääkaupunkeja ja kuten kuvasta (kuva1) näkyy, kaikkien osavaltioiden pääkaupungeissa ei ole yli 500 000:tta asukasta.

Kuva 1. Saksan osavaltiot suurimpine kaupunkeineen. Lähteet: https://gadm.org/, https://simplemaps.com/data/de-cities

Data löytyi yllättävän helposti googlaamalla ja saatavilla oli shapefile-tiedostoja sekä ajankohtaista taulukkomaista tietoa väkiluvuista useammasta eri lähteestä. Valitsin mielestäni parhaimman osavaltiokartan ja muokkasin väkilukuaineiston sopivaan csv-muotoon Excelissä. Suodatin kaupungeista suurimmat omaksi tasokseen ja lisäsin kartalle. Jätin ensin osavaltioiden nimet pois, mutta päätin lisätä nekin karttaan. Ainoa ongelma nimistön kanssa ilmeni ü-kirjaimen kanssa, joka toimii osavaltioiden nimissä mutta ei kaupunkien kohdalla. En saanut muutettua niitä oikeaan muotoon ja QGis korvasi ü:t kysymysmerkeillä. Siitä syystä Nürnberg ja Düsseldorf  ovat ue-muodossa ja München Munich, joka on kaiken lisäksi englanninkielinen nimitys. Nämä muutokset tein manuaalisesti attribuuttitaulukossa. Väritystä mietin pitkään ja kokeiltuani ensin vihreää ja punaista, päädyin siniseen ja valitsin tekstien väreiksi mustan ja punaisen. Ainoa miinus näiden värien kanssa näkyy väkirikkaimman Nordhein-Westfalenin osavaltion kohdalla; se ei erotu taustastaan. Käytin tekstitoimintoa ensimmäistä kertaa ja jonkin verran jouduin kikkailemaan (mikä myös näkyy). En kuitenkaan löytänyt järkevämpää vaihtoehtoa tekstin näkyvyyden kanssa.

Kokonaisuudessaan olen tyytyväinen lopputulokseen ja yllätin jopa itsenikin miten sujuvasti sain kartan aikaiseksi kurssilla oppimieni tietojen ja taitojen avulla. Olen samoilla linjoilla Aleksin kanssa (https://blogs.helsinki.fi/laleksi/) siinä että itsenäisesti tekeminen robottimaisen klikkailun sijaan on avannut lisää QGis:n maailmaa.

Kartasta näkee selkeästi väkirikkaimpien osavaltioiden ja kaupunkien sijainnit. Informatiivisuuden lisäämiseksi voisi vielä liittää tiedon kartan kaupunkien väkimäärästä, sillä tällä hetkellä määrät ovat välillä 518 365 (Nürnberg) –  3 644 826 (Berliini). Mutta tämä tehtävä oli jälleen erittäin hyvää harjoitusta QGis:n kanssa ja kaiken lisäksi aika kivaa.

Lähteet:

https://gadm.org/

https://simplemaps.com/data/de-cities

https://blogs.helsinki.fi/laleksi/