ZOTERO – Viitteidenhallintajärjestelmä

Zotero on loistava apuväline kun haluaa tallentaa viitteitä ja kokotekstejä helposti verkkoon tai järjestellä viitteistä kansioihin ja tehdä muistiinpanoja viitteisiin. Zoteron avulla on myös helppo jakaa viitteitä muiden ryhmäläisten kanssa. Zoterolla voi tämän kaiken lisäksi muokata kirjoitelman tekstiviitteet ja lähdeluettelo automaattisesti eri viittaustyylien mukaisesti. Kaiken kaikkiaan Zotero on erinomainen apuväline pitkien raporttien viitteiden ja lähteiden hallitsemiseen.

Zoteron vuoksi moni ryhmämme jäsen joutui vaihtamaan käyttämäänsä selainta Firefoxiin, koska viitteidenhallintajärjestelmä toimii ainoastaan Firefox-selaimessa. Firefox-selaimen asennus ei ollut vaikeaa, ja itse Zoteron asennus omalle koneelle onnistui mutkattomasti.

Zoteron käyttöönotto ensimmäistä kertaa ei ollut ihan mutkatonta, mutta kun ohjelmaa oppii käyttämään, nopeuttaa se työskentelyä paljon. Ryhmämme sai luotua Zoteroon helpohkosti ryhmän ja tehtyä sille tarvittavat asetukset. Tärkeää oli tietenkin antaa kaikille ryhmän jäsenille admin-rooli, jotta jokaisella jäsenellä olisi oikeus lisätä Zoteroon viitteitä ja lähteitä. Suurimmat ongelmat oman ryhmämme kohdalla Zoteron osalta oli kirjaston luominen. Mutta pienen viilaamisien jälkeen tämäkin onnistui.

Yksi ongelma Zoteron osalta on jäänyt kuitenkin ryhmällämme hiukan epäselväksi. Onko pdf-tiedostojen osalta tallentaminen Zoteroon yksikertaisempaa? Miksi pdf-tiedoton tallentaminen ei onnistu samalla tavalla kuin artikelin tallentaminen joka ei ole pdf-muodossa?

Kaiken kaikkiaan Zoterosta jäi hyvä kuva, ja uskon meistä monen käyttävän sitä esimerkiksi kandia tai gradua kirjoittaessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *