Pietarinaukio

Keskiviikon (17.8.) Vatikaaninvierailumme yhteydessä sain pitää esitelmäni Pietarinaukiosta juuri sen kuuluisan obeliskin juurella. Olikin mahtavaa puhuessaan nähdä kaikki ne yksityiskohdat, joista olin esitystä koto-Suomessa valmistellessaan lukenut.

Itse aukio rakennettiin vuosina 1656-1667 paavi Aleksanteri VII:n toimesta, ja, toisin kuin Pietarinkirkon kohdalla, sen suunnittelusta vastasi pääasiassa vain yksi arkkitehti – Gian Lorenzo Bernini. Useiden paavien ja kardinaalien suojeluksessa koko uransa toiminutta Berniniä pidetään yhtenä barokkitaiteen johtohahmoista. Tämä näkyy aukiolla muun muassa sen ellipsin muotoisen osan, piazza obliquan, pylväskäytävien vahvoissa kaarevissa muodoissa ja niiden synnyttämässä valon ja varjojen vaihtelussa. Berini itse kuvasi näitä kahta puoliympyrän muotoista pylväskäytävää äitikirkon käsivarsiksi, jotka toivottavat uskovan syleillen tervetulleeksi Pietarinkirkolle -tämä vaikutelma kieltämättä välittyy edelleen aukiolle saavuttaessa Via Della Conciliazionen suunnasta.

Ellipsin muotoisen osan lisäksi aukioon kuuluu myös Pietarinkirkon edessä sijaitseva suorakaiteen muotoinen osa, piazza retta, jonka muodolla ja pylväiden koon muutoksilla saadaan aikaan optinen illuusio, joka korostaa Pietarinkirkon kupolin korkeutta. Aukion molempien osien pylväskäytävien huipulle on lisäksi sijoitettu 140 Berninin oppilaiden valmistamaa patsasta, jotka barokkitaiteelle tyypillisesti kuvaavat eri pyhimyksiä. Tämän lisäksi Pietarin ja Paavalin 5,5 metriä korkeat patsaat kirkon portaiden molemmin puolin toivottavat kävijät tervetulleiksi.

Aukion vaikuttavimpia, ja kieltämättä myös erikoisimpia piirteitä, on kuitenkin juuri tuo alussa kuvaamani obelsiki, joka seisoo ylpeästi aukion keskipisteessä. Korkeutta sillä on jalusta ja päällä seisova risti mukaan luettuna huimat 40 metriä. Obeliskin rakennuttanutta faaraota ei tiedetä, mutta Roomaan sen toi keisari Caligula vuonna 37 j.K.r. Se asetettiin keskelle Caligulan sirkusta, joka tunnetaan nykyisin paremmin Neron sirkuksena, ja jossa Pietari perimätiedon mukaan ristiinnaulittiin. Kyseistä obeliskia pidetäänkin siksi Pietarin marttyyrikuoleman silminnäkijänä, mikä antaa sille erityisen merkityksen kristillisessä perinteessä. Nykyiselle paikalleen sen siirrätti Paavi Sixtus V:s vuonna 1585.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *