Beta: Uusi tapa tehdä Moodle-rajattuja videoita

Huom! Kesällä 2017 päivitettiin Moodlen ja Unituben integraatiota monelta osin ja nykyään myös Moodlen Ulkoinen Työkalu käyttää uutta videosoitinta ja siis vihdoin tukee myös älypuhelimia, tabletteja jne. Näinollen allaolevaa tapaa ei tarvitse käyttää muulloin kun silloin jos haluaa upottaa Moodle-lukittuja videoita Moodlessa tavallisten tekstisivujen sisään.

UniTubessa on ollut ongelma Moodle-rajattujen videoiden mobiilitoimivuudessa sillä Moodlen Ulkoinen Työkalu -toiminnon käyttämä vanha videoplayeri on vaatinut katsojalta Flash-tekniikan tukemista eikä ole näinollen toiminut moderneissa mobiililaitteissa kuten älypuhelimissa tai tableteissa. Yliopiston julkisille sivuille ja Flammaan otettiin käyttöön jo aiemmin uudempia HLS- ja HTML5-tekniikoita tukeva videoisoitin, ja nyt Moodle-ylläpidon avustuksella tuo soitin on saatu kikkailtua myös Moodleen niin että myös kursseittain rajattuja videoita voi katsella sen avulla.

Tämän uuden tekniikan käyttöönotossa on kaksi vaihetta (olettaen, että käyttäjä on jo luonut Flamman Työkalut-lehden UniTube-lataamossa itselleen sarjan ja rajannut sen näkyvyyden halutulle Moodle-kurssille lisäämällä id-numeron joka näkyy Moodlessa kurssin pääsivun osoitteen lopussa, ja lisännyt sarjaan videoita).

  • 1. Kurssille lisätään nappula ‘Aktivoi UniTube-videot’, joka on aktiviteetti tyyppiä ‘Ulkoinen työkalu’ ja sen ‘Ulkoisen työkalun tyyppi’ on ‘UniTube Activation’. Muita asetuksia ei tarvita. Käyttäjiä on ohjeistettava painamaan kurssialueelle tultuaan tätä nappulaa, joka painamisen jälkeen luo käyttäjän Moodlen ja UniTuben välille session mikä avaa ko. kurssin videot tämän käyttäjän katsottaviksi tietyksi määräajaksi.

blog_unitube_activation

  • 2. Tämän jälkeen kurssille voi lisätä videoita UniTube-lataamosta ko. sarjasta kopioimalla videon alla mainittu ‘Linkki videoon’ -linkki joka on muotoa http://hy.fi/unitube/video/XXXX-YYYY-ZZZZ. Tuon linkin voi Moodlessa laittaa vaikkapa ihan normaalille tekstisivulle niin, että tekee siitä linkin jonka seliteteksti ja linkkiosoite ovat identtiset (eli tuo sama rimpsu mikä Flamman UniTube-Lataamosta kopioidaan). Moodle tekee tuollaisesta linkistä automaattisesti videoupotuksen, joka julkisilla UniTube-videoilla toimii aina ja Moodle-kurssialueelle rajatuilla videoilla silloin kun edellämainittua aktivointinappulaa on painettu aikaikkunan sisällä (muuten tulee virheilmoitus).

blog_flamma_link

blog_videoupotus

Näillä ohjeilla pitäisi saada videoista toimivia Moodle-upotuksia, jotka näkyvät myös moderneilla laitteilla ja selaimilla, ja bonuksena niitä voi tosiaan upottaa vaikka useita samalle sivulle tai lisäillä normaalin tekstimateriaalin joukkoon.

blogi_lopullinen

Tämä on uusi ominaisuus joka pyritään kentältä kuuluvien pyyntöjen vuoksi heti antamaan laajempaan käyttöön. Mahdollisista virheistä ja ongelmista kannattaa raportoida unitube@helsinki.fi -osoitteeseen niin viilataan tuota tarpeen mukaan. Tekniikkaa saataneen ehkä vielä helpotettua tästä tulevaisuudessa, mutta toivomme että tämä vastaa kiireisimpään tarpeeseen ja mahdollistaa Moodle-kurssien mukaan rajoitettujen videoiden katsomisen myös moderneilla laitteilla.

ps. kannattaa huomata että mobiililaitteiden rajoituksista johtuen (ne osaavat näyttää vain yhtä videota kerrallaan) vanhoilla luentotallentimilla tai studioissa tehdyissä tallenteissa, joissa on erikseen esittäjän kuva ja materiaali, katsojan on valittava kumpaa haluaa katsoa. Tämä onnistuu nappulasta joka tulee videon oikeaan yläreunaan HY-logon viereen tällaisissa videoissa. Uudemmilla 3. sukupolven luentotallentimilla tehdyssä materiaalissa tätä ongelmaa ei ole sillä esitys ja esittäjä poltetaan valmiiksi samaan videoon opettajan itse valitsemalla kuvajaolla tallennustilanteessa. Tallenninlaitteistojen modernisoinnin myötä tämä ongelma poistuu tulevaisuudessa, ja vanhoille tallenteille on mahdollista tehdä yhdistämistä jälkikäteen ylläpidon toimesta skriptaamalla (tätä voi kysyä mutta toteutustahti vaihtelee aika paljon muun kiireen mukaan).

 

One thought on “Beta: Uusi tapa tehdä Moodle-rajattuja videoita

  1. Pingback: Moodle-rajatut UniTube-videot | Opetusteknologiapalveluiden harjoittelija syksy 2016

Leave a Reply